Brüsszel a médiatulajdonosi viszonyokat nyomon követő projektet indít

HírKlikk 2021. szeptember 27. 17:30 2021. szept. 27. 17:30

Az Európai Bizottság a médiatulajdonosi viszonyokat nyomon követő projektet indított, amelynek célja, hogy „segítséget nyújtson a médiaszabadság és médiapluralizmus támogatására irányuló politikai és szabályozási kezdeményezések előmozdításához" – tájékoztatott hétfőn a brüsszeli testület.

 A salzburgi egyetem által koordinált projekt keretében a médiatulajdonlással kapcsolatos információkat tartalmazó, országalapú adatbázist fognak létrehozni, és rendszeresen értékelni fogják a vonatkozó jogi kereteket, továbbá azonosítani a médiatulajdonlás átláthatóságát érintő lehetséges kockázatokat.

Vera Jourová, az értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos a tervvel kapcsoltan hangsúlyozta, „Egyre nehezebb megérteni, hogy kik a médiatulajdonosok az Európai Unióban. Ez tovább így nem mehet, mert a demokráciában az emberek megérdemlik, hogy tudják, ki látja el őket információkkal". „Ez az új eszköz segíteni fog a médiapiac megértésében és a jövőbeli politikai kezdeményezésekben" – tette hozzá.

A projektre szánt uniós támogatás összege egymillió euró, várhatóan 2022 szeptemberéig tart.

Forrás: MTI/Hírklikk