Brüsszel helyett Belgrád

Dr. Dávid Ferenc       2020. május 15. 16:47 2020. máj. 15. 16:47

2020. május 12. (kedd) Orbán Viktor levélben közölte az Európai Parlament elnökével, hogy nem ér rá vitázni a felhatalmazási törvényről és a magyar jogállamiságról Brüsszelben, de küld a kormány képviseletében egy minisztert. Az Európai Parlament elnöke ugyanis meghívta Orbán Viktort a magyar felhatalmazási törvényről, valamint a magyar jogállamiság helyzetéről szóló csütörtöki vitára. Orbán válaszában azt írta Sassolinak, hogy jelenleg minden erejét és energiáját a járvány elleni védekezés köti le, így a magyar kormány képviseletében Varga Judit igazságügyi és európai uniós ügyekért felelős miniszter tud részt venni a vitában. Azóta tudjuk, hogy Varga miniszter asszony nem szólalhatott fel a plenáris ülésen, hiszen ez a lehetőség csak államfőknek és miniszterelnököknek jár.

2020. május 15. (péntek) Orbán Viktor a reggeli igehirdetésében elmondta, hogy egy világjárvány közepén vagyunk, Európában 150 ezer körül lehet a halottak száma. Magyarország a legsikeresebben védekező országok közé tartozik, és amikor igazi európai összefogásra van szükség, aggasztó, hogy „az a brüsszeli világ, a brüsszeli bürokraták, akiket mi fizetünk" és akiknek a fontos dolgokkal kellene foglalkozniuk, Magyarországon „köszörülik a nyelvüket”. Karácsony Gergely is megkapta a magáét („az ilyen ember, amikor disznóvágás van, akkor a vacsorára jön"). Egy laza kis cigányozást is megengedett magának, hiszen úgy gondolja, hogy „nem fordulhat elő, hogy azért, hogy a kisebbség otthon érezze magát, a többségnek idegennek kell éreznie magát a saját hazájában”.

A péntek reggeli szónoklatban azt is kifejtette a miniszterelnök, hogy ő milyen főpolgármesterről álmodik:„Tehát az elméleti emberek, azok kiváló tanulmányokat írnak, a főpolgármester úr is kiváló tanulmányt fog írni a Pesti úti idősotthonban történt fertőzésekről, kétség sincs efelől, de meghalt közben több mint 40 ember. Tehát ha mondjuk Tarlós István típusú ember a polgármester, akkor az odamegy, beleáll, kézbe veszi a védekezést, és rendet tesz. Tehát azt kérem mindenkitől, az elméleti típusú polgármesterektől is, hogy most legyenek gyakorlatiasak, és vállaljanak gyakorlati felelősséget, mert ez a nyitás sikerességének az előfeltétele. Senki sem veheti félvállról a felelősséget.” Bizony nem, a kormányfő sem.

Ezek után, Orbán kiszaladt a repülőtérre, és elrepült Belgrádba. Az MTI péntek 11 óra 40 perckor arról tudósít, Aleksandar Vucic szerb elnök hivatalában fogadta a magyar miniszterelnököt, majd ugyanitt azt is olvashatjuk, hogy 11 óra 54 perckor, hogy Szijjártó Péter miniszter és Sinisa Mali szerb pénzügyminiszter is tárgyal Belgrádban. Fogadjunk, hogy egy gépen utazott a két magyar politikus, ami ilyen veszélyekkel teli korszakban rendkívül kockázatos.

A hírből arra következtetek, hogy csütörtökön még tombolt a járvány Magyarországon, hiszen a miniszterelnök azért nem hagyta el országát, mert napi 24 órában irányítja a vírus elleni hadjáratot, és nincs ideje senkiházi EU képviselőkkel Brüsszelben huzakodni, mikor úgyis neki van igaza. Mindig. Nem is ért rá a „brüsszeli kitartottakkal” vitatkozni a magyar jogállamiságról, e helyett inkább Vírusölő Szent Orbánként lépett fel. Csütörtökön. Pénteken – nem kímélve időt és energiát – már az örök és megbonthatatlan szerb-magyar barátság erősítésén fáradozott. Egyébként Vucic-nak elnök úrnak nincs mobilja, vagy nem tudja kezelni a skype-ot?

Pénteken tehát magunkra hagyott minket az Orbán-Szijjártó duó, bizonyára péntekre elmúlt a nagy veszély, így a Járványügyi Parancsnok már nyugodtan meglátogathatta régi jó ismerősét, a szerb elnököt. Annyira fontos ez a találkozó, hogy magával vitte Járványügyi Szárnysegédjét is, így aztán az országnak és a vírusnak ma délelőtt nincs gazdája. Az „operett törzs” ugyan tartott tájékoztatót, de érezhető volt, hogy zavartak és tanácstalanok az előadók, hiszen a Főnök és beszerzési menedzsere 400 kilométerre van.  

Még abban reménykedem, hogy Semjén doktort (miniszterelnök-helyettes), Németh Szilárdot (honvédelmi államtitkár) és a Sándor Palotában lakó államfőt (A.J.) alaposan felkészítették és eligazították a pénteki nap levezénylésére. Gondolom, tízpercenként jelentik: Főnök! Még nem szúrtunk el (majdnem mást írtam) semmit!

Délutánra végre megtudtuk, hogy miért repült Orbán a szerb fővárosba. Nem Budapesten, hanem Belgrádban jelentette be, „hogy a kormány május végén vissza tudja adni a parlamentnek a koronavírus-járvány miatti különleges felhatalmazást.” Lehet, hogy Nándorfehérvár újra magyar kézben van? És így folytatta: a különleges felhatalmazás visszaadása után pedig „mindenkinek adunk egy esélyt, hogy elnézést kérjen Magyarországtól az igaztalan vádakért".

Az esélytelenek nyugalmával írom: na, erre aztán várhat, Tisztelt Miniszterelnök Úr!