Brüsszelben főként azért bírálják Szájert, mert hazudott és törvényt szegett

Harkai Péter 2020. december 4. 18:50 2020. dec. 4. 18:50

Egyáltalán nem foglalkoznak a Szájer-üggyel, az viszont lázban tartja Brüsszelt, hogy mire jut Merkel a lengyel-magyar vétó ügyében, amit tévesen tálalt a sajtó, ugyanis szó sincs a lengyelek visszakozásáról – nyilatkozta megkeresésünkre egyenesen az unió fővárosából Halmai Katalin. 

„Meglepő vagy sem, de ellentétben a belga sajtóval, az Európa Parlamentet nem érdekli Szájer József csúfos botránya. Az uniós intézmények ’buborékjában’ gyakorlatilag semmilyen visszhangja nincs” – osztotta meg portálunkkal a brüsszeli tudósító tapasztalatait, amikben mellesleg nincs semmi rendkívüli, attól eltekintve, hogy az azért ritkán fordul elő, hogy egy képviselő ereszcsatornán menekül véres kézzel és pucéran az utcán. 

Inkább arról lehet szó, hogy a helyi politikai habitus és közhangulat nem annyira botrányéhes. Véleménye szerint, magát a szexpartit, Szájer azon való részvételét vagy szexuális irányultságát leginkább a magánügyének tekintik, ahogy ez normális. Ott nem ítélik el azért az embereket, mert akár melegek, akár szexorgiákra járnak. A világ legtermészetesebb dolgának tartják az egyéniség sokszínűségét, emiatt pedig nem akarnak senki emberi méltóságába gázolni – intelligensen viszonyulnak még az ellenfelekhez is. Azt viszont már nem tolerálják, ha megszegik a törvényt, mint történt ez a lemondott képviselő esetében. 

Halmai Katalin megemlítette, hogy legutóbbi cikkében éppen arról írt, hogy kikérte az Európai Parlament képviselőitől a Szájerről alkotott véleményüket s az anonim válaszokból jóformán egy sikerült markánsan kritikusra, ráadásul egy konzervatív néppárti képviselőtársától. Ennek ellenére, a megkérdezett válaszában elmondta, hogy attól függetlenül, hogy több kérdésben nem ért egyet Szájerrel, nagyon sajnálja a történtek miatt, mert „senki nem érdemli meg, hogy a szexuális irányultsága miatt megbukjon és a politikai karrierje ezzel záruljon”. Azt azért hozzátette a tudósító, hogy olyan vélemények megjelentek főként a közösségi médiában, amelyek amiatt bírálják és nem is elsősorban Szájert, hanem azt az attitűdöt, hogy miközben rejtegette a melegségét, hazudik magának és a környezetének, azonközben politikusként ugyanezen közösséget, aminek ő is része, megpróbálja háttérbe szorítani pártja politikájának nyomvonalán. Bár nem ettől harsog Brüsszel, de néhány politikustárs megjegyzi, hogy „miközben Szájer élvezte a homoszexuális közösségek barátságos brüsszeli légkörét, aközben hazájában a pártpolitikája ezen közösség kiközösítésén dolgozik nagy erővel, hogy ne élvezhessék a minden embert megillető jogokat mind nemi identitását, mind családalapítási vágyát megélhetőn”. Ezzel együtt csendesen kimúlni látszik a történet.

Arra a kérdésre, hogy ennél nagyobb figyelmet vált-e ki a kissé kuszálódó lengyel-magyar vétó kérdése, Halmai Katalin egyértelmű választ ad, mivel „pillanatnyilag ez a number one Brüsszelben. Azt viszont nem árt tisztázni, hogy tegnap tévesen jelent meg ezzel kapcsolatban több híradás, ugyanis a vétóra vonatkozó álláspontjukat nem vonják vissza a lengyelek. Aki ezt kinyilatkozta, ő a lengyel kormány egyik miniszterelnök-helyettese, aki nem tartozik a legnagyobb kormánypárthoz és súlyos vitái vannak magával a kormánnyal a koalíción belül. Nem a kormány, hanem a saját álláspontját közölte a vétóval kapcsolatban”.

Pénteken a lengyel kormány szóvivője már azt közölte, hogy a lengyel álláspont nem változott, ragaszkodnak az eddig ismertetett álláspontjukhoz. Azt nem zárja ki, hogy nem egy véletlen elszólás volt Jaroslaw Gowin kinyilatkozása, mivel a lengyelek is élnek a váratlan politikai fordulatok szondázásával és elképzelhető, hogy ebben az esetben is erről van szó:

„Olyan komoly harcok mennek a háttérben, amikről fogalmunk sem lehet pontosan, sokféle nyilatkozat elhangzik, amit sokszor pont az ellenkezője követ. Egyértelműen folyik egy erős nyomásgyakorlás az unió és az EP irányában, korántsem elképzelhetetlen, hogy a miniszterelnök-helyettessel egy olyan elképzelést reppentettek fel, amire várják a politikai reakciókat, hogy ki mit szól hozzá. Az mindenesetre tény, hogy akár szonda, akár magánakció a tegnapi lengyel kinyilatkozás, mindenkinek nagy megkönnyebbülés volna, ha a vétót feloldanák. De erről egyelőre nem lehet több konkrétumot megtudni, mert a tárgyalások a legfelső, állam- és kormányszinten zajlanak, még a tagállami követeket is igencsak szőrmentén tájékoztatja a német fél, amely soros elnökként a tárgyalásokat vezeti. Ennek a kompromisszumnak a megoldása Angela Merkel kezében van” – tudtuk meg a témával kapcsolatos legfrissebb híreket Halmai Katalin brüsszeli tudósítótól, a Nemzetközi Sajtó Szövetség elnökétől.