Brutális környezetszennyezés Szigetszentmiklóson – 900 ezer forint jár a nyomravezetőnek

HírKlikk 2020. december 14. 15:30 2020. dec. 14. 15:30

A nyomravezetői díjat civilek adták össze, hogy kiderüljön, ki okozta a súlyos környezetszennyezést.

A Népszava számol be arról, hogy a tízezrek által látogatott, közkedvelt horgászvíz, és természeti kincsekben bővelkedő Dunaág partján a napokban ismeretlenek szerdán vagy csütörtökön – becslések szerint – legalább hat köbméter, azaz ipari mennyiségű fáradt olajat engedtek bele a szigetszentmiklósi Ádám Jenő sétány és a Tebe utca sarkánál lévő esővízgyűjtő csatornába, vagy annak kifolyójába, ami onnan a Ráckevei Dunába ömlött.

Pfeifer Rikárd bejegyzése szerint a szennyezést a kifolyó alatti, védett úszóláp-nádas fogta meg az olajat, hogy az ne kerüljön a Duna-ág fő medrébe. A rendkívüli természeti értéket képviselő nádas azonban súlyosan sérült, van olyan rész, ahol 20-25 centiméter vastagon áll a fáradt olaj.

A szennyezésről a vízügy szombaton értesült, azonnal harmadfokú vízminőség-védelmi fokozatot rendelt el, „elgátolták” a csatorna kifolyóját. A csatorna medrébe olaj-felitató paplanokat helyeztek és vegyszerekkel küzdenek az óriási mennyiségű olaj ellen. Vasárnap reggelre sikerült felmérniük a szennyeződés pontos kiterjedését és a helyszínre vezényelt kétéltű lánctalpas munkagéppel egy csatornát vágtak a nádasban az olajszennyezés körül, így próbálják megakadályozni a hatalmas mennyiségű gázolaj tovaterjedését a zárt Duna-szakaszon.

Eközben a helyi civilek névvel és címmel vállalva, 900 ezer forintos nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, akinek az információja alapján kiderül, ki okozta a szennyezést.

Forrás: nepszava.hu