Brutális lesz, ha a vírus eléri a roma nyomornegyedeket

HírKlikk 2020. május 5. 20:30 2020. máj. 5. 20:30

A romák gazdasági katasztrófa elé néznek, amikor majd feloldják a koronavírus miatti korlátozásokat – hívta fel a figyelmet a Reuters brit hírügynökség. Példaként egy Miskolc melletti településről bemutatta Filep Róbert négygyermekes családapát, aki a múlt héten vesztette el a munkáját. Így semmiféle jövedelme nincs, miután napszámosként dolgozott és semmiféle segélyre sem jogosult. Tartaléka sincs. 

A koronavírus miatti korlátozások feloldására és a gazdaság újjáélesztésére vonatkozó döntések többnyire a vállalkozások támogatását tartják szem előtt, és nem foglalkoznak a legsérülékenyebb csoportok, mint a romák szükségleteivel – idézett a jelentés egy aktivistát.

A cikk ismerteti a járványhelyzetet a hivatalos adatok alapján, és megállapítja, hogy nincs külön statisztika a romákról, ám a viszonylag legsúlyosabb helyzet a városokban alakult ki. A segélyszervezetek attól félnek, hogy a korlátozások feloldásával, a vírus elérheti a vidéki területeket is. „Brutális lesz, ha vírus eléri a nyomornegyedeket. Az emberek legtöbbjének van krónikus betegsége, alultápláltak vagy túlsúlyosak, sokak szenvednek légúti betegségben” – idézett a jelentés egy aktivistát.    

A mintegy tízmillió magyar közül közel egymillió él a szegénységi határ alatt, köztük körülbelül 300 ezer roma ember. Számukra gyakran korlátozott az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, és körülményeik nem teszik lehetővé a kellő távolságtartást. Az idézett aktivista kijelentette: a gazdasági nehézségek és a járvány együtt robbanékony elegy. Előbb majd kölcsönkérnek, amíg lehet, aztán nőni fog a lopások és rablások száma, és a romák hamarosan a rendőrség gondjává lesznek. 

A kormány nem válaszolt Reuters kérdéseire, hogy milyen tervek léteznek a romákkal kapcsolatban. Egy szóvivő korábban azt mondta, hogy a kormány tervei minden magyar számára készülnek. Révész Máriusz közölte: „Jó stratégia a segély helyett munka”. Orbán megígérte, hogy annyi munkahelyet teremt majd, amennyit megszüntetett a járvány, de ez üresen cseng például Váradi Gábor számára, aki élelmiszer-segélyeket szervez oda is, ahol Filep Róbert él. A kormány – Váradi szerint – a vállalkozóknak segít, de ezeknek a közösségeknek nem, pedig a túléléshez segélycsomagokra lenne szükség.

Elemzők úgy vélik, Orbán fokozta a roma-ellenes retorikáját, és politikailag nem kockáztat azzal, ha figyelmen kívül hagyja a romák szenvedését, mert a kisebbséget előítélettel és diszkriminációval kezelik Magyarországon – és általában Kelet-Európában. Krekó Péter szerint, „a kormány csak akkor tesz majd bármit is, ha politikailag fenyegetve érzi magát. A romák helyzete folyamatosan romlott az elmúlt években, és a szavazataikat rendszeresen megvásárolták. Majd ha fontos lesz, kapnak konzervet és kenyeret, mint eddig is”. Mi több, a Fidesz hasznot is húzhat a romákkal kapcsolatos bármilyen társadalmi feszültségből, mert demonstrálhatja a rendteremtést. „Nem hiszem, hogy ez a jobboldali politika a közeli jövőben változna” – mondta Krekó Péter. 

 
Forrás: Hírklikk