Brutális számok, ennyit költött Orbán a határon túli focira

HírKlikk 2018. december 12. 07:46 2018. dec. 12. 07:46

A magyar kormány - különböző állami szervezeteken keresztül - sok milliárd forintnyi közpénzt költött határon túli futballakadémiákra.

Arról eddig keveset lehetett tudni, hogy a külhoni magyar sportklubok pontosan mire kapták ezt a pénzt, az Átlátszó megszerezte az erre vonatkozó szerződéseket - írja a hvg.hu.

Kiderült, hogy a Szlovákiában, Romániában, és Szerbiában működő magyar fociakadémiák eddig összesen 16 milliárd forintnyi magyar állami támogatást kaptak. A pénz Magyarországról a Magyar Labdarúgó Szövetségen és a Bethlen Gábor Alapon keresztül áramlott.

Csak a kollégium épületére, illetve a hozzá tartozó ezer fős lelátóra 1,33 milliárd forintot utaltak a román harmadosztályban szereplő FK Csíkszeredának, két pályára és működési költségekre pedig további 580 millió forint érkezett hozzájuk. A csíkszeredai fociakadémiát és csatolt létesítményeit ugyanakkor nemcsak a BGA-n keresztül finanszírozták: a Magyar Labdarúgó Szövetségen keresztül további 1,82 milliárd forintot kaptak újabb három focipályára, és működési költségekre. Ez így egyben eddig már 3,73 milliárd forint. De még a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. is beszállt szponzorként.

Erdélyben egy másik futballklubhoz is jutottak magyar közpénzek: a 2011-ben alapított, a román első osztályban szereplő sepsiszentgyrögyi focicsapat, a Sepsi OSK 2 milliárd forintot kapott futballcélokra az elmúlt években.

A Felvidéken két magyar futballklub kapott eddig csaknem 6 milliárd forintot, egy további klub támogatása függőben van.

A Vajdaságba eddig összesen 4,5 milliárd forint állami támogatás érkezett, a pénzt az FK TSC futballklub kapta.

Forrás: hvg.hu