Budai Lóránt: Jászberény haldokló város, de nem kell így lennie

Csanádi Dávid 2019. október 8. 17:33 2019. okt. 8. 17:33

Bevétel volt, fejlődés nem, és a pénz sincs már meg. A fiatalok elmennek, ukrán vendégmunkások jönnek helyettük. Pedig Jászberényt nem szabadna veszni hagyni, sőt, meg kell menteni. A Jászság fővárosában Budai Lóránt, az ellenzék közös polgármesterjelöltje ezt a célt tűzte maga elé.

Jászberényről azt lehet hallani, hogy nagy bajok vannak, pedig régen nagyon is élhető város volt.

Most sajnos nem ilyen. Ahhoz, hogy pozitív irányú előrelépés történjen a városban, elsősorban a hozzáállásban kéne változtatni. A jelenlegi polgármestert nem érdekli Jászberény sorsa, nem is jászberényi és most már csak heti négy napot tölt itt. Szokták úgy is nevezni, hogy a „négynapos polgármester”.

Ön többet töltene a városban?

Én itt élek, itt nőttem fel, és nem is akarok elmenni innen. Elkeserítő, hogy milyen rossz irányba tart a város, ahol leéltem az egész életemet. Elsősorban ez motivált, amikor elindultam a polgármesterségért. Itt régen pezsgő élet volt, most pedig lassan már sehova nem lehet beülni esténként. Nem véletlenül vágynak el innen a fiatalok. Az én családomban is van olyan fiatal srác, aki azt mondta, ha elvégzi az iskolát és nekivág a világnak: első körben Budapest, Szeged vagy Debrecen a célpont, aztán ha kell, akkor külföldre megy. Megértem, hiszen Jászberényben nem történt semmi az elmúlt két ciklus alatt, az ingatlanárak magasak, a bérlakás-program nem működik.

Munkalehetőség legalább van még?

Minőségi munkahely nincs, ebben is hanyatlóban van a város. A kiürülés ellen ukrán vendégmunkásokkal próbálnak védekezni, már legalább háromezren érkeztek. Persze, ez átmenetileg lehet megoldás, de nem biztos, hogy ez így jó. Itt van például az Electrolux-leépítés, aminek sajnos még nincs vége. Eddig 800 dolgozót érintett, de ez akár a duplája is lehet, ha a beszállítókra is figyelünk. És ha az Electrolux kivonul, az a város költségvetését is érinti, méghozzá nagyon. És azt a kiesést a következő városvezetésnek valahonnan majd pótolnia kell. És a mostaniak semmit nem tettek azért, hogy ezt megelőzzék. A város pedig itt áll majd bármiféle tartalék vagy megtakarítás nélkül. Már olyat is lehet hallani, hogy a hivatali dolgozókat sem tudják majd kifizetni, teljesen kisöpörték a padlást.

Pedig az Electrolux fénykorában volt bevétel rendesen…

A kimagasló adóbevételek ellenére sem történt az elmúlt két ciklusban olyan mértékű fejlődés, amilyen elvárható lett volna. Az utóbbi 8-9 évben 36 milliárd forint volt a bevétel és az uniós forrás, ehhez még felvettek 4 milliárd hitelt. 40 milliárdnál járunk, és nincs látszata.

Jászberény jelenleg egy haldokló város: persze most, a kampány idejére időzítették egy csomó beruházást, de belefulladtak, és még egyiket sem tudták befejezni. Az egész városban nem lehet közlekedni, parkolni, teljes a káosz, a pénzt meg elment. Az adósságkonszolidáció arra volt jó, hogy a kórházátalakítás egyik beszállítója ellen elvesztett per 750 millióját az állam fizette ki. Ezt a pénzt pedig a városvezetés és Szabó Tamás polgármester egy rossz döntés miatt vesztette el, minden következmény nélkül.

Mi lenne az első, amit megtenne győzelme esetén?

Már most is tettünk volna, de a városvezetés nem hajlandó beszélni az Electrolux kivonulása kapcsán, pedig rendkívüli ülést kezdeményeztünk a költségvetés módosítására. De vissza a kérdéséhez: nagyon fontosnak tartom már az elején megvizsgálni a kétes beruházásokkal kapcsolatos szerződéseket, hogy ezek megfelelnek-e a város érdekeinek vagy egyes érdekköröket szolgálnak. A következő városvezetésnek gyorsan át kell világítani, és ha kell, akár jogi szakértők bevonásával eljárásokat is kell indítani.

Megmarad az összellenzéki együttműködés egy választási siker után is?

2010 óta vagyok tagja a testületnek, és már akkor azt mondtam, hogy egy ilyen méretű településnél nem a pártpolitikai döntések a fontosak. Lényegtelen, hogy ki melyik párthoz tartozik. A város érdeke a fontos. Hiszem, hogy a városért tenni akaró emberek közössége javára válik Jászberénynek. Ez a csapat, ami most mögöttem van, olyan szakemberekből, civilekből és más pártok képviselőiből áll, akik tenni akarnak a városért, félrerakták a pártérdekeket és ideológiákat és a város érdekeit helyezik előtérbe. Mivel ez működik, ez a csapat el tudja hozni azt a sokak által várt változást, amire a Jászberénynek szüksége van, hogy fejlődő, pulzáló városként újra a Jászság fővárosa legyen.