„Budapest készen áll az oltási tervvel, hogy végre kiszabaduljunk a rabságunkból"

HírKlikk 2021. február 18. 15:20 2021. feb. 18. 15:20

Karácsony Gergely főpolgármester ma mutatja be a Miniszterelnökségnek Budapest oltási tervét.

„Ma a Miniszterelnökségre megyek, ahol bemutatom a főváros oltási tervét. Az embereknek csak akkor lesz igazán bizalmuk, csak akkor növekedik az oltási kedv, ha világosan beszélünk, kiszámíthatóan cselekszünk. Jelenleg pedig nagyon sok múlik azon, bíznak-e az emberek az oltásban vagy sem” – kezdte Facebook-bejegyzését Karácsony Gergely.

„Budapest vezetése kész arra, hogy segítse a kormányt, hogy gyorsabban és gördülékenyebben haladhassunk az oltással. Mindannyiunk érdeke, hogy minél hamarabb, minél több ember megkaphassa a vakcinát. Ez a megoldás arra, hogy végre kiszabaduljunk a rabságunkból, hogy végre együtt lehessünk, hogy színházba, moziba vagy étterembe mehessünk, hogy kezet foghassunk és megölelhessük egymást” – fogalmazott a főpolgármester.

A főváros oltási tervét 6 pontban foglalták össze:

1) A háziorvosi rendelők mellett, a kerületekkel közösen javasolja a főváros a dedikált oltópontok kialakítását, ezzel is gyorsítva az eljárást. Összesen 30 oltópontot tudnak létrehozni, helyszínenként pedig egy nap alatt 3000 embert lehetséges ezeken beoltani. 

2) Budapest vállalja, hogy a fővárosi és kerületi fenntartású intézményekben dolgozókat vagy újonnan beköltözőket (idősotthonok, hajléktalanellátók), és a főváros kritikus infrastruktúráinak személyzetét (BKK, FKF és egyéb cégek munkatársait) orvosok bevonásával a fővárosi önkormányzat beoltja.

3) Budapest felajánlja lakossági szűrés során már bevált időpontfoglaló rendszerét az önkormányzati és a kormányzati oltópontokhoz is.

4) Az oltóközpontok helyszíneinek biztosítása mellett, önkéntesekkel és rendészekkel is segítené a főváros az oltások lebonyolítását.

5) Tájékoztatási kampányba kezd Budapest az oltási hajlandóság növelése érdekében, mert fontos, hogy az emberek bizalommal legyenek a vakcinák iránt.

6) Oltást jelenleg csak szigorú körülmények között, orvosi rendelőben lehetséges beadni, ezért átmeneti kormányzati felmentés szükséges a tömeges oltások megkezdéséhez. Karácsony szerint leginkább sport és kulturális intézmények lehetnek alkalmasak, ahol mosható, fertőtleníthető paravánokkal az oltóhelyek leválasztása könnyen megoldható.

„Remélem, együtt tudunk működni a kormánnyal. Az érdekünk közös: minél több embert, minél rövidebb idő alatt beoltani” – zárta sorait Karácsony.