Budapest legbiztonságosabb kerülete

HírKlikk 2019. július 21. 05:30 2019. júl. 21. 05:30

A bűnügyi statisztikák szerint a budapesti közbiztonság látványosan javult. A kedvező statisztikákból azonban az is kiderült, hogy a lakásbetörések és az autólopások többsége felderítetlen marad – olvasható a HVG-ben.

A számok alapján még mindig Budapest a „legbűnösebb” város, ahol tízezer lakosra 343 bűncselekmény jut, szemben az országos átlaggal, ami a tavalyi adatok szerint 204 volt. A legbiztonságosabb kerület a XVI., ahol 10 ezer lakosra 143 bűncselekmény jutott, miközben a turizmus célterületének számító V. kerületben csaknem tízszer ennyi, 1570 – ez derül ki a HVG-ből.

A részletes összeállításban szerepel a főváros legfertőzöttebb része, a Belváros is. A több száz szórakozóhely és romkocsma és az ott megforduló tömeg miatt a Budapesten belül is igen sajátos bűnügyi helyzetű VII. kerület – itt megerősített jelenléttel, rendszeres razziákkal és „körzeti megbízotti portyaszolgálattal” igyekeznek megelőzni, illetve úrrá lenni a bűncselekményeken. Méghozzá sikerrel: tavaly megállt a növekedés, és jelentősen csökkent a kerületben regisztrált bűnesetek száma. Budapest belső része azonban extrém módon érintett az autólopásokban. Az egész országban ellopott kocsik több mint kétharmadát Budapesten lovasítják meg.

A lapból az is kiderül, hogy a BRFK-nak több nagy fogása is volt tavaly, ezek egyike például az a kábítószerbanda, amelynek hat magyar és egy albán tagja az egyik II. kerületi lakásból árulta a heroint és a cannabist. A legnagyobb biztonságban Soroksáron, Terézvárosban és Kispesten voltak az otthonok. Rablást összesen 243-at regisztráltak a fővárosban, a legtöbbet (30-at) a Józsefvárosban.

Forrás: HVG