„Budapestnek és Varsónak hamarosan elfogy a szuflája”

HírKlikk 2020. november 17. 21:50 2020. nov. 17. 21:50

„Vétózók a kifulladás határán” címmel közölte a német konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung brüsszeli tudósítójának kommentárját. Thomas Gutschker feltette a kérdést: vajon csak blöffölnek a magyarok és a lengyelek, vagy valóban készek végleg blokkolni az EU költségvetését és magukra vonni egész Európa haragját? A két kormányt szerinte nem szabad alábecsülni. 

Az elmúlt években bebizonyították, hogy kőkeményen érvényesítik az érdekeiket, és ebben nincsenek tekintettel a saját tekintélyükre sem – írta a világhálón még nem olvasható cikkében a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Így Orbán Viktor és a Kaczynski-csapat Európában kívülállóvá lett. 

Ám az érdekeikhez hozzátartozik mindenekelőtt a pénz is. Mindkét állam azok között van, amelyek a legtöbbet profitálnak az EU költségvetéséből, és bőségesen jutna a koronavírus-segélyalapból is a számukra. Tavasszal Orbán és a Kaczynski-csapat még erősnek érezte magát. A járvány első hulláma kevésbé súlyosan érintette a két országot, mint Olaszországot és Spanyolországot, de ez most másként van, Lengyelországban magasabb az áldozatok száma, Magyarország pedig elvesztette a járvány feletti ellenőrzést. Az uniós tagállamok számára ez azt jelenti, hogy most következetesen ki kell tartaniuk a vonaluk mellett. A jogállamiságról kitárgyalt kompromisszum helyes. Ennek megőrzése fontosabb, mint a támogatások gyors kifizetése – hívja fel a figyelmet a kommentár.

Magyarország és Lengyelország tisztázhatja a fenntartásait az Európai Bíróság előtt, amely erre való. Ha ragaszkodnak a nagy konfliktushoz, Brüsszelnek meg kell találni a módját, hogy a súlyos helyzetben lévő tagállamokon másként segítsen. Valószínűbb azonban, hogy Budapestnek és Varsónak hamarosan elfogy a szuflája – írta Gutschker.