CDU-képviselő: Orbán nem akar egy ágyba bújni Lukasenkóval

HírKlikk 2020. augusztus 14. 14:27 2020. aug. 14. 14:27

A Deutschlandfunk szerint a CDU egyik külpolitikai ügyekben járatos EP-képviselője úgy véli: Orbán Viktor nem akar egy ágyba bújni Lukasenkóval, ezért nem fog a szankciók útjába állni – írja a cikket szemléző Népszava.

Gahler is aláírta azt a felhívást, amelyben a strasbourgi testület jó pár tagja – párthovatartozástól és nemzetiségtől függetlenül – követeli, hogy torolják meg az illetékes fehérorosz politikusokon a karhatalom erőszakos fellépését, és ne ismerjék el a választás eredményét. A kereszténydemokrata politikus szerint, az lenne a legkézenfekvőbb, hogy tiltsák ki Európából a felelősöket. De még nagyobbat ütne, ha a beutazási tilalmat a családtagokra is kiterjesztenék.

Ám ez nem lesz éppen egyszerű, és lehet, hogy Josep Borrell spanyol külügyminiszter az elején épp ezért volt annyira visszafogott. Hiszen a határozatot csakis egyhangúlag lehet elfogadni, ám hogy ez ügyben lehet-e a magyar kormányfőre számítani, az minden, csak nem biztos. Hiszen alig egy hónapja Minszkben még Lukasenkónak udvarolt. Mellesleg kifejezetten jól kijön az autokratákkal.

Közben az európai zöldek egyik képviselője, Viola von Cramon azt közölte, hogy szerinte a fehérorosz elnök hamarosan meg fog bukni. Erre utal, hogy családját már átköltöztette az Arab Emirátusokba. Ezért az EU-nak fel kellene ajánlania, hogy a diktátor is vonuljon emigrácóba, utána pedig lehetővé válna szabad és tisztességes választásokat tartani, majd rendezetten bevezetni a demokráciát.

Forrás: Népszava