Célba ért a Szputynik V: sikerült megosztania Európát

HírKlikk 2021. április 19. 17:25 2021. ápr. 19. 17:25

„Hogyan osztja meg az orosz Szputnyik V Európát” – ezzel a címmel közölt terjedelmes elemzést a BBC. A brit közszolgálati műsorszóró cikke szerint nem véletlen, hogy az oltóanyag a Szputnyik V elnevezést kapta, mert ezt a nevet viselte a szovjet űrkapszula, amely már ember űrutazására is alkalmas volt, bár kutyát vitt az űrbe 1960-ban, és a Szputnyik I volt a világ legelső műholdja, amelyet a Szovjetunió 1957-ben állított Föld körüli pályára.

A BBC cikke felidézi, hogy a hidegháború csúcsán ez a Szovjetunió tudományos és műszaki kapacitásának bizonyítékaként a Szputnyikok hatalmas sokként érték a nyugati hatalmakat, amelyek abban a hitben voltak, hogy kényelmes technikai fölényt élveznek a Szovjetunióval szemben. Most az orosz kutatók újra meglepték a nyugatot.

A szerzőnek egy kelet-európai diplomata, akinek a hazája egyértelmű fenegetésnek tekinti Oroszországot, így írta ezt le: „A Covid-vakcinákért tavaly folyt versenyfutás nagyon emlékeztet az űr meghódításáért az ötvenes években zajlott harcra. Sok kívülálló újra alábecsülte Oroszországot. Ez a vakcina potenciálisan a puha hatalom leghatásosabb eszköze lehet Moszkva kezében generációkra”. Jelen esetben fontos a feltételes mód, mert az EU illetékes hatósága, az EMA még nem engedélyezte a Szputnyik V-t. Mi több, a cikk a Reuters hírügynökség jelentését idézve, hozzátette: Stella Kyriakides, az EU egészségügyi biztosa április 14-én leszögezte, „Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben, az EMA közölte: a mai napig nem kapott a Szputnyik V vakcina forgalmazásának engedélyezésére vonatkozó kérelmet”.

Ugyanakkor már nagyon sok ország rendelte meg, és orosz közlés szerint Moszkva szerződéseket kötött a vakcina gyártására Dél-Koreával és Indiával. Az orosz vakcina alkalmazásában már voltak fura csuklások: az argentínai államfő például januárban és februárban kapta meg belőle a két adagot, és áprilisban elkapta a vírust. Ez megfelel a fejlesztő Gamaleya Intézet közlésének, amely szerint a vakcina hatásossága valóban 91,6 százalék, de marad némi csekély statisztikai kockázat a beoltottak számára.

Európában azonban az orosz vakcina inkább politikai, mint járványügyi problémákat idézett elő. Az EU igyekszik közös és meggyőző nyelven beszélni Oroszországról. Ennek történelmi és földrajzi okai vannak. Természetes, hogy például Lengyelország inkább hajlamos fenyegetésnek tekinteni Oroszországot, mint például Málta, vagy Portugália. Probléma az is, hogy folyamatosan egyensúlyozni kell aközött, hogy Európa az orosz földgáz vásárlója, miközben meg akarja büntetni Moszkvát olyan kérdésekben, mint az Alekszej Navalnij elleni gyilkossági kísérlet, vagy az ukrán határ menti katonai fellépés. És ehhez jöhet még, hogy Európa esetleg orosz vakcina-szállítmányokra támaszkodik, ami még inkább megnehezíti az egyensúlyozást. Európa, vagy legalábbis egyes részei mégis Moszkvához fordulnak, mert frusztráltak az uniós szállítmányok lassú voltától. 

Szólt a szerző Magyarországról is, ahol már javában oltanak a Szputnyikkal, és hozzátette: Franciaország és Németország felkészült a vásárlás megfontolására, amennyiben az EMA engedélyezi az orosz oltóanyagot. Idézett a cikk egy francia diplomatát, aki szerint még akkor is a saját érdekeket kell szem előtt tartani, ha ellenféllel állunk szemben. Az illető még hozzátette: azok az államok, amelyek saját hatáskörben engedélyezik és alkalmazzák a vakcinát, nehézségekkel kerülhetnek szembe választóiknál, ha valami nem jól sikerül.

Írt a szerző arról, milyen politikai problémákat okozott, és hogyan vezetett a miniszterelnök távozásához a Szputnyik V Szlovákiában. A cikk rámutatott: Oroszország hatalmas összegeket szokott költeni a számítógép-hekkelésre és a dezinformációra, hogy viszályokat és bizonytalanságot szítson Európában, és most úgy tűnik, a vakcina ilyesmit ér el, de minden erőfeszítés nélkül. Oroszországnak még sok dolga van a gyártási kapacitás kiépítésében, de közben merészen visszaigazolja a megrendeléseket.

A héten jelentette be, hogy megkezdik a gyártást Szerbiában is, amely így Oroszországon és Belaruszon kívül az első európai ország lesz, ahol gyártják az orosz oltóanyagot. Nem kizárt, hogy nyugat-európai gyártást is terveznek Még mindig szükséges az EMA engedélye, de egyelőre nem kétséges, hogy Moszkva jelentős tudományos és politikai győzelmet aratott.

„Az első Szputnyikok megváltoztatták a világot. A Szputnyik V vakcina talán nem egészen ilyen nagyságrendű vívmány, de bizonyosan elősegíti, hogy változzon az Oroszországról alkotott képünk” – írta a BBC. 

Forrás: Hírklikk