Christian Moos: Magyarország EU-tagságának de facto véget kell vetni

HírKlikk 2023. május 24. 16:45 2023. máj. 24. 16:45

Most van itt az ideje, hogy Európa erősen növelje a magyar kormányra gyakorolt nyomást, mert a jelenlegi blokádpolitikával Magyarországnak nincs már jövője az Európai Unióban. Erről írt az Euractiv portálon Christian Moos, a Német Európa-Unió főtitkára, az Európai Gazdasági és Társadalmi Bizottság tagja.

Ukrajna a túlélésért küzd, az orosz agresszor visszaszorításához sürgős szüksége van segítségre fegyverekben, lőszerekben és logisztikában, valamint pénzben – Magyarország pedig most éppen egy lőszerekre szánt 500 millió eurós támogatási csomag elfogadását akadályozza. Teszi ezt egy olyan pillanatban, amikor Ukrajnának az ellenoffenzívához még égetőbb szüksége van a segítségre. Budapest indoka, hogy Ukrajna feketelistára tette a legnagyobb magyar bankot, és bojkottjára szólított fel, mert a pénzintézet megkerüli a szankciókat. Ez utóbbit ugyan Budapest tagadja, ám az állítását nem tudja hitelt érdemlően bizonyítani – mutat rá az Euractiv.

A szerző számos magyar vétót felsorolt, valamint példaként hozta fel Svédország NATO-csatlakozásának az akadályozását. Mint rámutatott: Orbánnak gondjai vannak a jog uralmával is. Nagy többségekre támaszkodva lebontotta a demokráciát, lerombolta a jogállamot. Moszkva-barát politikájával veszélyezteti az orosz agresszorral szembeni ukrán védelem sikerét.

Magyarország már nem csupán az EU problémás tagja, mostanra már súlyos biztonsági kockázattá is vált. Haladéktalanul el kell szigetelni az unióban! A NATO-ban alighanem már ma sem egyenjogú tag. Túl nagy a valószínűsége annak, hogy fontos információkat ad tovább Moszkvának, vagy Kínának.

Putyin Budapesten ott ül az asztalnál, és ezzel van szeme, füle, sőt, szócsöve az Európai Tanácsban. A tekintélyelvű magyar kormány nem más, mint egy rendkívül korrupt klán, amely elnyomja az országban a liberálisan gondolkodó embereket.

Orbán kormányát választáson már nem lehet leváltani, mert már nincsenek szabad választások, ezért a nyomásnak most már külföldről kell érkeznie – szögezi le az írás. Ez a magyar kormány ultranacionalizmusával, sovinizmusával és antiszemitizmusával szégyen a háború utáni Európa számára, irredentizmusával pedig tűzveszélyes politikát folytat, amit orosz mintára a kisebbség védelmeként igyekszik beállítani.

Magyarország EU-tagságának de facto véget kell vetni – követeli Christian Moos, aki hibának tartja, hogy a szerződések nem teszik lehetővé egy tagállam kizárását. Magyarország eltávolítása jelzés lenne azoknak a tagállamoknak is, amelyek igyekeznek követni a magyar példát, de amelyeknél még van remény. Magyarország de facto kizárása nem gyengítené, hanem erősítené az uniót – húzta alá.

Magyarország már egyetlen komoly mérce szerint sem tekinthető működő, demokratikus jogállamnak. Ha az a cél, hogy a korrupció mérge ne terjedjen tovább, el kell szigetelni az országot az EU-ban. Az aktuális geopolitikai helyzet, és Orbán közelsége Moszkvához nem tűri ennek halogatását.  

Ha a szerződésekből hiányoznak a szükséges jogi alapok, akkor a szerződéseken kívüli megoldást kell találni. Végső esetben úgy kell az Európai Uniónak megválni méltatlan, és az uniót alapjaiban veszélyeztető tagjaitól, hogy újra megalakul – javasolta a szerző.

A cikket közlő portál egyébként hozzátette a szokásos disclaimert: „A cikkben szereplő nézetek nem a portál, hanem a szerző véleményét fejezik ki”.