Csak a szófán jutott hely Von der Leyennek az EU-török találkozón

HírKlikk 2021. április 7. 13:22 2021. ápr. 7. 13:22

Sokan felháborodtak Brüsszelben, amikor meglátták, hogy Erdogan török elnök hogyan fogadta az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent Ankarában. Az ügyet #sofagate néven emlegetik.

Az Európai Unió két vezetője, a tagállamok miniszterelnökeit tömörítő Európai Tanács elnöke, Charles Michel, valamint a Bizottság elnöke, von der Leyen a török fővárosba látogatott, hogy Erdogannal egyeztessen. A találkozóra azonban csak két széket készítettek ki a fő helyre a török szervezők, így von der Leyennek a szófán jutott hely.

A találkozóról készült felvételeken is látni, hogy a Bizottság elnöke sem volt oda a megoldásért, egy „Ähm ...” csúszott ki a száján, amiben a Politicio gyorselemzése szerint egyszerre volt benne a rácsodálkozás a helyzetre, másrészt a méltatlankodás is, hogy mi folyik itt. Von der Leyen a Bizottság első női elnöke, így félreültetése sokak szerint több szempontból is kellemetlen üzenetet közvetített – írja a 444.

Michel is lefagyott a helyzet láttán, de nem tette azt szóvá, és a helyét sem adta át a Bizottság elnökének. A Tanács elnökének stábja szerint amúgy minden a protokolloknak megfelelően történt, hiszen alapvetően Erdogan és Michel találkoztak egymással, von der Leyen csak elkísérte a Tanács vezetőjét.

A törökök azt állítják, hogy az EU delegációja előzetesen megfelelőnek találta az előkészületeket. Ugyanakkor a Bizottság részéről azt közölték a Politicioval, hogy ültetési kérdésekről nem volt szó előzetesen.

Forrás: 444.hu