Csak a tervezett hotelek fele épülhet meg Magyarországon 2024-ig

HírKlikk 2021. január 25. 20:45 2021. jan. 25. 20:45

A hazai szállodaipar nyár elejére várt felfutásának fontos feltétele, hogy mind a víruskezelés és a kapcsolódó oltási programok, mind a légi- és szállodaipar újraindítása európai szinten is koordinált módon fusson – mutatott rá a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan üzletága. A tanácsadó cég szerint fele annyi hotel épülhet, mint amennyit 2024-ig terveztek.

A koronavírus egész Európa szállodaiparának példátlan veszteséget okozott. Az STR globális szállodaipari adatszolgáltató adatai szerint az európai szállodák átlagos kihasználtsága 2020-ban mindössze 25 százalék volt éves átlagban, az egy kiadható szobára jutó árbevétel pedig 72 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbi szinthez képest. Ezzel Közép- és Dél-Amerika, valamint Dél-Afrika után a harmadik legnagyobb visszaesést Európa szállodapiaca szenvedte el. A kontinens szálláshelyeinek ekkora mértékű vesztesége nem kis részben az EU-n belüli határzárak következménye – írja az mfor.hu.

A KSH – a tavalyi év első tizenegy hónapjára vonatkozó – adatai szerint a hazai kereskedelmi szálláshelyek 55 százalékkal kevesebb, összesen 13 millió vendégéjszakát regisztráltak, a szálláshelyek összes bruttó árbevétele pedig 225 milliárd forint volt, ami 57 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A 2020 decemberét érintő korlátozások miatt a teljes évre vonatkozó visszaesés mindkét érték esetében a 60-65 százalék közötti sávban alakulhat.

A szállodaberuházó és ingatlanfejlesztő cégek aktivitását tavaly elsősorban a banki finanszírozási oldal megnövekedett óvatossága hátráltatta. Ezért is csökkent a 2021-2024 között átadni tervezett projektek száma a koronavírus megjelenését követő hónapokban a felére, így a fővárosi szálláshely-kapacitás a következő három évben csupán mintegy 2000 új hotelszobával bővül.

A korlátozások feloldása várhatóan több lépcsőben jelenik meg a hazai szállodapiacon. Először a vidéki szálláshelyek iránt térhet vissza a kereslet, mivel a külföldi utazásokra vonatkozó korlátozásokat várhatóan lassabban oldják fel.

Forrás: mfor.hu