Csak hetvenezren vettek részt a Békemeneten, hiába beszélnek félmillióról

HírKlikk 2021. október 26. 19:15 2021. okt. 26. 19:15

Legfeljebb hetvenezer ember vett részt a 2021 október 23-án megrendezett úgynevezett Békemeneten. Ez a létszám nagyjából tízezerrel több, mint a négy évvel ezelőtt megtartott hasonló elnevezésű rendezvényen résztvevők létszáma.

Miközben akkor és idén is a kormányzati propaganda „sok százezres” felvonulásról beszélt. A külföldről érkező vendégek részaránya ugyanakkor idén magasabb volt, mint négy éve – írja az Átlátszó.

Vasárnap délután jelent meg az Orbán-kormány pártlapjában, hogy csaknem félmillióan lehettek a Békemeneten. A hírt három órával később vette át az Origo és a megyei napilapok. A Hír TV beszámolójában is megemlítik, hogy a rendezvényen váratlanul sokan vettek részt.

A portál szerint az idei Békemenet létszámát nem volt könnyű racionálisan megbecsülni. Talán nem véletlenül, de a kormányzati propaganda hiába adott élő közvetítést a Békemenetről nyolc kamerával és drónnal, az esemény után nem jelent meg hivatalosan a teljes tömeget megmutató felvétel.

A Hír TV élő közvetítése idején, a tömeg egy részét mutató felvételek alapján, azonban viszonylag pontosan meg lehetett határozni a vonuló tömeg kiterjedését. A tömeg kiterjedésének meghatározásában segítettek a YouTube-ra a résztvevők által feltöltött amatőr videófelvételek is.

A Hír TV-ben szintén nem mutatták meg egyetlen alkalommal sem a vonuló tömeg egészét, de amikor a tömeg elhaladt az Astoriánál, az élő közvetítés jobb alsó kis képén látható, hogy a vége a Gellért fürdő előtt járt.

Módszertanilag viszonylag nehéz megbecsülni egy mozgásban lévő tömeg pontos létszámát. Nemzetközi gyakorlat alapján álló tömeg esetén 3,5 emberrel számolnak négyzetméterenként, mozgó tömegnél 2,5 emberrel, négyzetméterenként.

A rendelkezésre álló videófelvételek és fotók hiányosságai ellenére megállapítható, hogy a 2021-es Békemeneten nagyjából 35-50 ezer ember vonult át Pestről Budára, ahol mintegy további 20 ezren csatlakoztak, vagy várták a felállított színpad környékén az időközben beérkező felvonulást.

Felhívták a figyelmet arra, hogy ez természetesen tartalmazhat pontatlanságokat, de az mindenképp kijelenthető, hogy a kormányzati propagandában bemondott félmilliós vagy sok százezres tömeg csupán a fantázia szüleménye. 

Forrás: atlatszo.hu