Csak Lázár János meg ne tudja: Bécs lett a világ legzöldebb városa

HírKlikk 2020. május 9. 11:36 2020. máj. 9. 11:36

A zöldfelületek aránya, a közlekedés és a fenntarthatóság alapján, Bécs nyerte el a világ legzöldebb városa címet, Münchent, Berlint és Madridot is maga mögé utasította – közölte a város külképviseleti irodája. 

Egy kanadai–amerikai tanácsadó cég, a Resonance választotta Bécset a világ legzöldebb városává. A nemzetközi Föld napja ötvenedik évfordulója alkalmából  elkészített „The World's 10 Greenest Cities 2020”, vagyis „A világ 10 legzöldebb városa 2020-ban” című ranglistán több mint száz jelöltből választották ki a legjobb tízet – írja az Index.

Az indoklás szerint, azok a városok kerültek fel a listára, amelyek egy fenntartható és zöldebb jövő felépítésén fáradoznak. Bécs többek között a mobilitással és a közparkokkal kapcsolatos előremutató kezdeményezései miatt érdemelte ki az első helyet. Például azzal, hogy a város közvetlen szomszédságában található a Donau-Auen Nemzeti Park, illetve mert a lakosság közel fele rendszeresen igénybe veszi a közösségi közlekedést, amivel Bécs lett az európai minta.

A szempontok között szerepelt még a nyilvános zöldfelületek aránya, a megújuló energiaforrások használata, a levegőminőség, a közösségi közlekedést használók aránya, az egy főre eső vízfogyasztás, a gyalogosbarát utak, az újrahasznosítás és komposztálás, valamint az őstermelői piacok száma is.

Bízzunk benne, hogy Lázár János, aki egykor Bécs bevándorlók miatti élhetetlenségével kampányolt, nem hallja meg ezt a hírt, mert még a végén megint no go-zónázni kezd.