Csak Magyarország, Görögország és Bulgária korruptabb Romániánál

HírKlikk 2019. március 31. 18:36 2019. márc. 31. 18:36

A román kormány a jelek szerint annyira fél a volt korrupcióellenes ügyésztől, hogy eljárást indított ellene, mert mindenképpen meg akarja akadályozni, hogy ő legyen a jövőre felálló Európai Ügyészség vezetője, írja az Economist. Az ország nagyjából-egészében romlott és korrupt, az uniós tagok közül csupán Magyarország, Görögország és Bulgária múlja alul a Transparency International korrupciós értékelésében.

Ebben a rendszerben üdítő kivételt jelentett a Codruta-Kövesi által vezetett különleges vádhatóság, amely több száz politikust, állami hivatalnokot és üzletembert juttatott börtönbe. A jogásznő elleni vád képtelen koholmány, tavaly már a hivatalából is kétes vádakkal távolították el.

A viszony azután romlott meg közte és a hatalmon lévő szociáldemokraták között, hogy a korrupciós ügyészség választási csalást bizonyított rá Dragneára, a párt elnökére. Így az nem lehet miniszterelnök, csupán a háttérből mozgatja a szálakat.

Hogy Kövesi kerüljön az új uniós ügyészség élére, az istenkáromlás a román vezetésben ülő csalók számára. Ám a tét nagy: ha az EU megengedi, hogy Románia megtorpedózza a jogásznő jelölését, akkor az azt jelzi, hogy nincs bátorsága megfékezni a grasszáló korrupciót némely tagországokban.

Forrás: Hírklikk