Csányi Sándor állhat Bige László meghurcolása mögött

HírKlikk 2019. június 13. 09:50 2019. jún. 13. 09:50

A gazdasági elemzésekkel és előrejelzésekkel foglalkozó berlini székhelyű BNE Intellinews portál részletes cikket közölt arról, hogy felfüggesztették Bige László - „a magyar műtrágya-piac királya” - gyárának működési engedélyét. Idézte Bigét, aki azt mondta, arra gyanakszik, hogy a konkurencia és különösen egy bizonyos személy bosszújáról van szó, de nevet nem említett.

A cikk ismertette Bige üzleti pályafutását, valamint a katasztrófavédelem pénteki vizsgálatát és döntését, azzal, hogy a hatóságok csupán apróbb szabálytalanságokat találtak.

Az intézkedés nyomán az üzem akár 90 napig is zárva maradhat, de Bige László az RTL Klubnak elmondta, hogy ha a helyzet erre a hétre nem oldódik meg, végleg bezárhatja a gyárat. Szólt a cikk arról is, hogy Bige vállalata az elmúlt 12 hónapban számtalan vizsgálaton ment át, egyebek között nyomozás indult a hulladékkezelési szabályok esetleges megsértése miatt, de a céget nem bírságolták meg. Idézett a cikk magyar sajtótalálgatásokat, amelyek arról szólnak, hogy Bige és Csányi Sándor között megromlott a viszony.

A cikk szerint Csányi a legnagyobb mezőgazdasági befektető, és az az OTP-elnök mezőgazdasági vállalkozásai nagy mennyiségben használnak fel műtrágyát, ami olyan spekulációkat táplál, hogy Csányi szívesen átvenné Bige műtrágya-gyárát.  A szerző megállapította: a történésekre magyarázattal szolgálhat a két üzletember jelenlegi kormányhoz fűződő viszonya, és ez előre vetítheti a várható végkimenetelt is. Csányi szoros kapcsolatot ápol a Fidesszel és Orbán Viktorral, míg Bige a szocialista kormányok alatt gazdagodott meg, és nemigen akad barátja a Fidesz üzleti és politikai hierarchiájában.

Végül felidézte, hogy Bige egy 2014-es interjúban elmondta: igyekszik azonos távolságot tartani a pártoktól, mert a kormányok jönnek és mennek, de ő marad.

Forrás: Hírklikk