Csányi Sándor tavaly négymilliárd forint uniós agrártámogatást kapott

HírKlikk 2019. május 22. 13:45 2019. máj. 22. 13:45

Négymilliárd forintos uniós agrártámogatást szerzett az OTP elnöke egy év alatt, egy magyar gazda átlagban egymilliót kap.

Összesen hétezer milliárd forinttal támogatta az Európai Unió a magyar mezőgazdaságot az ország 2004-es csatlakozása óta, de az uniós támogatásokból a legnagyobb földbirtokosok kapják a legtöbbet - számolt be az RTL Klub Híradója.

 

Területalapú támogatásként jelenleg minden hektár után 70 ezer forintot kapnak a gazdák attól függetlenül, hogy mit vetnek, emellett viszont a különböző fejlesztésekre is adnak pénzt.

Raskó György agrárközgazdász szerint a magyar mezőgazdaságban ma a megtermelt jövedelem körülbelül 80 százaléka uniós támogatási pénz, az ő számításai szerint egy hektár akár 150-200 ezer forint jövedelmet is tud adni tulajdonosának.

Léderer Sándor, a K-Monitor irodavezetője szerint viszont a támogatási összegek háromnegyede nagyjából a felső 10 százaléknál landol,

a legtöbb agrártámogatást pedig évek óta az ország leggazdagabb embere, Csányi Sándor gyűjti be. Csányi tavaly több mint 4 milliárd forintot kapott támogatásként, Mészáros Lőrinc agrárcégei pedig már a második legtöbbet, miközben egy átlagos gazda kevesebb mint egy millió forintot kap évente.

Az Európai Unió most szeretne változtatni a támogatási rendszeren, a területalapú támogatások ugyanis túltermeléshez vezettek, az új támogatási politikában ezért szeretnének más szempontokat is érvényesíteni. Az új javaslatban egy plafont is bevezetnének, hogy ne lehessen végtelen mennyiségű uniós támogatást felvenni.

 

 

Forrás: Hírklikk