Csődöt mondott a TEK kommunikációja

HírKlikk 2019. augusztus 22. 12:37 2019. aug. 22. 12:37

A két osztrák politikus elkésett, és nem a kijelölt helyen próbáltak bemenni. „A vendégek késői belépési szándéka nem jutott el a vezetési pontra” – fogalmaztak.

Szerdán az osztrák BVZ írta meg, hogy hétfőn, az Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közös részvételével, Sopron evangélikus templomában megtartott hálaadó istentiszteletre érvényes meghívásuk ellenére nem engedték be Hans Peter Doskozil burgenlandi kormányzót és Thomas Steinert, Eisenstadt-Kismarton polgármesterét, az ÖVP tartományi elnökét.

A 444 érdeklődésére most kiderült, hogy valóban rendőrök voltak azok, akik elhajtották a meghívott vendégeket, a helyszínt pedig a Terrorelhárítási Központ biztosította. A terrorelhárítók a portál kérdésére megerősítették, hogy Hans Peter Doskozil, Burgenland tartományi főnöke és Thomas Steiner, Eisenstadt polgármestere a rendezvény meghívottjai között szerepeltek.

„Számukra előzetesen megküldésre kerültek a programmal kapcsolatos technikai információk, tájékoztatások, így az érkezési idő, a beléptetés pontos helye, illetve az útvonal zárásokra való figyelemfelhívás” – tették hozzá.

A TEK szerint „(...) a két vendég a zárást követően fél órával és nem a kijelölt helyen próbálták megközelíteni a rendezvényt.”

A portálnak adott válaszukban kiemelték: „az útvonal biztosító rendőrök szabályszerűen jártak el, feladatuk az volt, hogy a zárást követően a konvoj biztosítása érdekében a lezárt területre a belépést megakadályozzák.”

Viszont a TEK arra is kitért, hogy az ilyen esetek egyrészt gyakoriak, másrészt elég könnyen megoldhatóak, hiszen a cél nyilván az, hogy a fontos meghívottak végül bejussanak, nem pedig az, hogy csuklóztassák és megfegyelmezzék őket.

„A TEK biztosításai során kiemelt figyelmet fordít a meghívott vendégek bejutására és a rendezvényeken való részvételük biztosítására, ezért számos esetben segítette elő a meghívotti kör belépését hasonló szituációkban.”

A portál azt írja, a jelek szerint probléma akadt a belső kommunikációval.

„Jelen esetben a vendégek késői belépési szándéka nem jutott el a vezetési pontra, problémájukról az érkezés idejében sem a Terrorelhárítási Központnál, sem a biztosításban részt vevő rendőri egységeknél nem keletkezett információ.”

A TEK azzal zárta válaszát: mindent megtesz az esetleges félreértés, vagy kommunikációs zavar megnyugtató tisztázása érdekében.

A BVZ-nek egyébként korábban a burgenlandi kormányzó az esettel kapcsolatban azt nyilatkozta, nem sértődött meg, de szerinte a szervezettség kívánnivalót hagyott maga után. „Minek küldenek meghívót, ha utána nem fogadnak szívesen?” – tette fel a kérdést. Thomas Steiner pedig közölte: „egy magyar szervező megmondta az őrnek, hogy Kismarton polgármestere vagyok és meg vagyok hívva. De nem érdekelte.” 

Forrás: 444.hu