Csecsemők kerülnek kórházba koronavírus fertőzéssel

HírKlikk 2021. április 12. 11:46 2021. ápr. 12. 11:46

Egyre több koronavírusos gyereket ápolnak kórházban – Fekete Ferenc, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet orvosigazgatója szerint. A harmadik hullámban már gyerekeket is érinthet súlyosan a betegség, bár továbbra is ritkábban, mint a felnőtteket.

Már pár hetes és hónapos babák is érintettek, és itthon vannak sokszervi gyulladással kezelt gyerekek is – mondta a növekedés.hu-nak adott interjúban Fekete Ferenc. „Tavaly ősszel már azt is megtapasztaltuk, amit az első hullámban nem, és amiről addig csak a pandémiában előttünk járó országokból érkeztek hírek: a gyerekkori sokszervi gyulladást. Erre az a jellemző, hogy enyhén vagy észrevétlenül lezajlik a gyermeknél a fertőzés, majd 2-4 hét elteltével, súlyos állapotba kerül, a láthatatlanul lezajló citokin vihar miatt" - fogalmazott. „Közel 60 esetet kezeltünk október óta, és ezeknek a betegeknek a 60-70 százaléka szorult átmenetileg intenzív osztályos kezelésre. Jelenleg a betegek döntő többsége akut Covid-fertőzés miatt került kórházba."

A vezető tünet a magas láz, sokan szenvednek hasi fájdalomtól, hasmenéstől, gyakoriak a bőrtünetek, jellemző lehet a száraz kötőhártya-gyulladás. A betegség sokszor sokkos állapothoz vezethet, keringési elégtelenséggel társulhat, és a szív érintettsége is gyakori, inkább funkcionálisan, mint szerkezetileg és akár veseelégtelenséget is okozhat. Ezek miatt az ilyen betegeknél immunmoduláló és/vagy szteroidkezelést, keringés-, illetve légzéstámogatást kell alkalmazni. Vannak, akiket intenzív osztályon kell kezelni, ugyanakkor, bár az állapotuk súlyos, általában gyorsan regenerálódnak, és csak kevés gyerek szorul gépi lélegeztetésre.