Csendben visszakozott a kormány a kiutasított iráni diákok ügyében

HírKlikk 2020. július 30. 06:40 2020. júl. 30. 06:40

Nem verte nagydobra a kormány, de megszüntették a koronavírus-járvány alatt indított büntetőeljárásokat az iráni diákokkal szemben.

A magyar-iráni kapcsolatokat is veszélyeztette, hogy a koronavírus-járvány kezdetén az idegenrendészeti hatóság több mint egytucatnyi iráni egyetemistát a járványügyi szabályok megsértésére hivatkozva, kitoloncolt az országból – írja e heti számában a HVG.

Ráadásul Orbán Viktor rájuk hivatkozva sulykolta, hogy „az illegális migráció és a koronavírus-járvány között egyértelműen kapcsolat van, hiszen számos bevándorló Iránból vagy Iránon keresztül érkezett, ami a fertőzés egyik gócpontja”. Pedig ezeknek a diákoknak semmi közük nem volt az illegális migrációhoz, ők a Semmelweis Egyetemen tanultak, tartózkodási vízummal Magyarországon éltek, igaz, a járvány kitörésekor néhányan a hazájukban jártak.

Az Orbán-kormány azonban – a keleti nyitás politikájának részeként – nem akar lemondani az iráni piacról. Ezért aztán a teheráni magyar nagykövet fogadta a kitoloncolt hallgatók családját, a magyar igazságszolgáltatási szervek pedig megszüntették a büntetőeljárást a diákokkal szemben.

Az egyik diák jogi képviselője a HVG-nek ezt a lépést legalább annyira abszurdnak nevezte, mint magát az eljárást. Kérdés, hogy a diákok visszatérhetnek-e Magyarországra tanulni.

Forrás: HVG