Csökkent a Fidesz, nőtt az MSZP támogatottsága

HírKlikk 2018. december 18. 13:38 2018. dec. 18. 13:38

Az IDEA Intézet 2018. november 30-december 3. között végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján a jelenleg frakcióval bíró pártok közül a Fidesz-KDNP és a Jobbik támogatottsága csökkent, az MSZP, a DK és a Momentum támogatottsága nőtt. A képviselőcsoporttal bíró LMP támogatottsága változatlan, a Párbeszéd december elejére a biztos szavazó pártválasztók körében elkötelezettebb támogatókat tudhatott magáénak.

A felmérés alapján az október végi 37 százalékoshoz képest a Fidesz-KDNP-vel a teljes felnőtt népesség 34 százaléka szimpatizál, ez az arány a Jobbik esetében 11 százalékról december elejére 8 százalékra esett vissza- derül ki az IDEA Intézet legfrissebb felmérésből. Az előző hónaphoz képest az MSZP-t és a DK-t egyaránt valamivel többen támogatták, mint az előző hónapban. A szocialisták 5-ről 7-re, a DK 5-ről 6 százalékra növelte támogatottságát a teljes népesség körében.

A további pártokat tekintve a teljes népesség körében az LMP 2 százalékon állt november végén-december elején is. A Párbeszéd szintén a korábbi 1 százalékon, akárcsak a Mi Hazánk Mozgalom. Javított viszont a Momentum, december elejére a teljes népesség 3 százalékának támogatását tudhatta magáénak. A Magyar Kétfarkú Kutyapárt esetében ez az arány az előző hónaphoz hasonlóan ismét 3 százalék.

A Fidesz-KDNP-re a biztos szavazó pártválasztók körének 55 százaléka után december elején 51 százaléka szavazna, a Jobbikra az előző hónapi mérés 18 százaléka után december elején 12 százalék. A felmérés szerint a biztos szavazó pártválasztók 10 százaléka az MSZP-t, 9 százaléka a DK-t, 3 százaléka az LMP-t támogatná. A Párbeszéd és a Mi Hazánk listájára a biztos szavazó pártválasztók 2 százaléka, a Momentumra immáron 5, míg a Magyar Kétfarkú Kutyapárt listájára a biztos szavazó pártválasztóknak ismét a 4 százaléka szavazna- olvasható a felmérésben.

Forrás: atv.hu