Csökkent a Fidesz támogatottsága

HírKlikk 2020. október 22. 10:47 2020. okt. 22. 10:47

A kormánypártnak március és augusztus között 31-ről 36 százalékra nőtt a tábora, azóta viszont két hónap alatt négy százalékponttal csökkent. A Fidesz októberi támogatottsága a teljes választókorú népességen belül 32 százalék - ismerteti a Závecz Research közvélemény-kutatásának eredményét a hvg.hu.

Az ellenzéki pártok sorrendje: DK 10 százalék, Jobbik 7 százalék, MSZP-Párbeszéd 7 százalék, Momentum 6 százalék. Az LMP-nek, a Mi Hazánknak és a Kétfarkú Kutya Pártnak 2-2 százaléka van a Závecz szerint. A párt nélküliek aránya 31 százalék.

Az adatok szerint, a koronavírus-járvány első hullámának időszakában nőtt a Fidesz szavazótábora, különösen a vidéki városokban élők, a diplomások és a 40 év alattiak körében volt látványos a bővülés, mindegyikben meghaladta a 15 százalékpontot. A kormánypárt azonban nem tudta megtartani az összes új szavazóját ezekben a csoportokban, augusztushoz képest éppen itt romlottak a pozíciói.

A vidéki városokban nyolc százalékponttal lett alacsonyabb ez idő alatt a Fidesz-tábor mérete, igaz, Budapesten is csökkent ugyanennyit. A falvakban viszont egy hajszállal, két százalékponttal többen lettek a kormánypárt támogatói. 

A diplomások körében sem maradt meg a Fidesz magas támogatottsága, augusztus óta 16 százalékpontot veszített. A szakmunkás végzettségűek és az érettségizettek körében átlag körüli – hat és négy százalékos – a csökkenés, az alapfokú végzettségűek körében pedig bővült a Fidesz tábora, hét százalékponttal. 

A jelenlegi közhangulat borús, a választópolgárok 57 százaléka szerint, Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok.

A derűlátók aránya 33 százalék. Alapvetően most is a politikai hovatartozás határozza meg a hangulatot. A kormánypárti szavazók többsége, 81 százaléka pozitívan értékeli a magyarországi állapotokat, 14 százalékuk viszont negatívan. Az ellenzéki szavazók 95 százaléka kedvezőtlen folyamatokat lát, ahogy a párt nélküliek 61 százaléka is (kedvező értékelést 3, illetve 13 százalék adott).

Forrás: hvg.hu