Csökkentik a kiszervezett közvagyon alapítványainak az adóját

HírKlikk 2021. május 18. 14:50 2021. máj. 18. 14:50

Az Orbán-kormány által létrehozott és pártmunkásokkal feltöltött kuratóriumú vagyonkezelő közalapítványoknak az új törvénytervezet szerint kevesebb adót kell fizetniük. A magánszemélyek adóját viszont nem csökkentik, és egyes cégekét is csak 2022 júliusától.

Varga Mihály pénzügyminiszter adócsökkentésekről beszélt a parlament elé beterjesztett jövő évi adócsomag kapcsán. A Népszava azonban megnézte a 114 oldalas tervezetet és kiderítette, hogy valójában csak a közérdekű vagyonkezelő alapítványok járnak jól.

A cél az, hogy ezen alapítványok a lehető legkevesebb adót fizessék. Ennek érdekében módosul az illetéktörvény, a társasági adótörvény, és még az energiaellátók különadója is. E két utóbbira például azért van szükség, mert a kormány egyszerűbbé szeretné tenni, hogy cégek támogassanak ilyen alapítványokat. Az adakozó cégek az átadott eszközök (például részvények) értékének 20 százalékával csökkenthetik az adóalapjukat, ha pedig nem támogatást adnak, hanem alapítóként csatlakoznak az alapítványhoz, akkor a támogatásra szánt összeg 40 százalékával lehet kevesebb az adószámítás alapja.

A társasági adó parlament előtt fekvő módosítása „természetesen” magukat a közalapítványokat  mentesítené a társasági nyereségadó megfizetése alól a bevétel azon része után, amit „céljainak, közfeladatának, közérdekű tevékenységének megvalósítását szolgáló tevékenysége révén szerzett”.

A kormány illetékmenetessé tenné a közalapítványok működését, amit a kormány ezen alapítványok „társadalmi hasznosságával” indokolt.

A lap hozzáteszi: a közelgő választás ellenére, a magánszemélyek általában nem kapnak ajándékot a kormánytól. Azért akadnak kivételek, például a kriptonvalutákkal üzletelő magánszemélyeknek az árfolyamnyereség után elég lesz a jövőben 15 százalékos jövedelemadót fizetniük, azaz nem kell a 15,5 százalékos szochót is megfizetni. Ezen kívül az szja-törvényt csak technikailag módosítja a kormány. Nincs szó áfacsökkentésről sem.

A cégeknek 2022 júliusáig várni kell az adócsökkentésre, akkor fél százalékponttal, 15 százalékra csökken az úgynevezett szociális hozzájárulási adó – ez a cégek társadalombiztosítási adója. Ugyanekkor beolvad a szochóba a szakképzési hozzájárulás, de facto ez további 1,5 százalékpontos adócsökkentést jelent a cégeknek.

Forrás: Népszava