Csúcsokat dönthet az európai gázár az alacsony tárolási szintek miatt

HírKlikk 2021. szeptember 17. 18:50 2021. szept. 17. 18:50

A már most is magas európai földgázárak újabb rekordokat dönthetnek az alacsony gáztárolási szintek miatt – jelentette ki Alekszej Miller, a Gazprom igazgatótanácsának elnöke egy online üzleti konferencián.

Miller azt mondta, hogy Európa tárolt földgázkészlete jelenleg 22,9 milliárd köbméter, ami jelentősen elmarad a szokásos szinttől, ezért az őszi-téli időszakot hiánnyal fogja kezdeni a piac.

A gázárak a legnagyobb európai gáztőzsdén, a holland TTF-en idén több mint megháromszorozódtak, felfelé hajtva az áramárakat is – jegyezte meg.

Miller megismételte, hogy a Gazprom tartja magát a szállítási tervéhez, a kötelezettségeinek teljes mértékben eleget tesz, és készen áll arra, hogy még több gázt szivattyúzzon, ha szükséges.

Az orosz gázipari vállalat arra készül, hogy megduplázza Európába irányuló gázexportjának kapacitását a Balti-tengeren keresztül, miután a múlt héten bejelentette, hogy befejeződött a Németországba vezető Északi Áramlat-2 gázvezeték építése. Az üzembe helyezés azonban még mindig a németországi engedélyre vár.

Miller arról is szólt, hogy az ázsiai piacok az európai rekordárak ellenére, továbbra is vonzóbbak a gázszállítások szempontjából. A Gazprom több mint 10 milliárd köbmétert szállított Kínába a Szila Szibiri (Szibéria Ereje) földgázvezeték 2019 decemberi üzembe helyezése óta. A vezeték 2025-ben éri majd el az évi 38 milliárd köbméteres exportkapacitást.

A Gazprom igazgatótanácsának elnöke közölte, hogy Kína, amely harminc éves gázszállítási szerződést kötött Oroszországgal, várhatóan összesen 160 milliárd köbméter gázt vásárol különböző forrásokból 2021-ben.

Kitért arra is, hogy Oroszország földgázkészletei a legjelentősebbek a világon, és több mint száz évre elegendőek. Miller szerint néhány napjainkban kiaknázni kezdett jamali lelőhely 2132-ig is ki fog tartani.

Forrás: MTI