Csupán képzetlen munkaerő maradt szabadon Magyarországon

HírKlikk 2019. július 30. 11:20 2019. júl. 30. 11:20

Hazánkban aki csak tud, dolgozik már. Elfogyott a munkaerő-tartalék, kizárólag a nagyon nehezen foglalkoztatható és teljesen képzetlen munkaerő maradt szabadon, vagyis szakpolitikai beavatkozás és az oktatásba minden eszközzel való bekényszerítés nélkül nem várható érdemi előrelépés és további bővülés a magyar munkaerőpiacon.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb munkanélküliségi statisztikai adataiból kiderült, hogy a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony, 3,3 százalékos a munkanélküliség júniusban - közölte  Horváth András, a Takarékbank elemzője.

A férfiak munkanélküliségi adatai érdemben nem változtak, a nők foglalkoztatottsága javult, ami összességében javított a statisztikán - ez általában jellemző a nyári időszakra.

A munkaerő-tartalékot tehát a 18-64 éves korosztályhoz tartozó inaktívak körében lehetne megtalálni. Magyarországon az aktívak aránya 75,2 százalék, azonban a régiós vetélytárs Csehországban ez 79,9 százalék. Azonban jelentős részük csak átképzéssel, vagy állami ösztönzőkkel juttatható a munkaerőpiacra, ami összességében további 250-300 ezer új, betöltött álláshelyet jelentene - derül ki a 168ora.hu cikkéből.

A közfoglalkoztatottak száma is mindössze 108,7 ezer és a munkanélküliek több mint egyharmada már legalább egy éve keres állást, vagyis nehezen foglalkoztathatónak számít.

A munkaerő-tartalék szűkülése ugyan kedvezően hat a munkavállalók alkupozícióira, így a béreket is felfelé hajtja, ugyanakkor gátat szab a cégek növekedésének, amelyeknek több munkaerőre lenne szüksége.

Forrás: 168 Óra