Czeglédy: Orbán Erdogan és Putyin nyomdokain halad

NVZS 2019. július 3. 09:49 2019. júl. 3. 09:49

„Ez egy kamuhivatkozás, ez nem rólam szól, hanem arról, hogyan csorbítsák az ellenzéki képviselőjelöltek jogait a 2022-es országgyűlési választásokra” – szögezte le Czeglédy Csaba, akitől azt kérdeztük, hogy milyen érzés „lex Czeglédyként” is fennmaradni. „A képviselői mentelmi jogok megnyirbálása is mutatja, hogy Orbán Erdogan és Putyin nyomdokain halad” – tette hozzá.

Mint a Hírklikk is megírta, a parlament kedden – 153 igennel 26 nemmel és 3 tartózkodással – módosította az országgyűlési és az európai parlamenti (EP-) képviselőjelölteket megillető mentelmi jog szabályozását. Ennek eredményeként a jövőben nem jár mentelmi jog azoknak, akikkel szemben jelöltté válásuk előtt kényszerintézkedést rendeltek el, illetve vádat emeltek.

„Harminc évvel ezelőtt megszületett konszenzust rúgtak fel a módosítással” – szögezte le Czeglédy, emlékeztetve: az eredeti szabályozás célja az volt, hogy az, aki úgy dönt, nyugodtan váljon képviselőjelöltté, őt a hatóságok ne zavarhassák, zargathassák. „A Fidesz és holdudvara egyszerűen retteg attól, hogy mi történik, ha egyszer elveszítik a választásokat, tudják, hogy felelősségre vonnák őket” – húzta alá a szombathelyi politikus.

Hozzáfűzte: „Ne gondolja senki, hogy nem fognak minden határt átlépve, minden eszközt megragadva megpróbálni megakadályozni ezt”. A mostani módosítással pedig „fegyvert adtak a Polt Péter által vezetett ügyészség kezébe, hogy fel tudjanak lépni a potenciális képviselőjelöltekkel szemben” – mutatott rá.

Czeglédy szerint ráadásul a törvénymódosítást mintegy politikai paravánként is használták, eltakarva a tegnapi napon megszületett még súlyosabb törvénymódosításokat, például a Magyar Tudományos Akadémia felszántását eredményező módosítást vagy éppen az amerikai-magyar védelmi együttműködési megállapodás elfogadásával azt, hogyan válunk az USA gyarmatává (megj.: a megállapodás értelmében amerikai katonák állandó jelleggel állomásozhatnának Magyarország területén).

Nem szólva arról, hogy olyan képviselő szavazatával döntöttek képviselői mentelmi jogok korlátozásáról, akit pontosan a mentelmi jog eddigi szabályozása mentett meg az igazságszolgáltatástól (erről ld. keretes írásunkat). „Mindez egyértelműen mutatja, hogy Orbán Putyin és Erdogan nyomában halad” – szögezte le Czeglédy Csaba.

A Simon-ügy

Czeglédy korábban egy Facebook posztban részletesen foglalkozott Simon Miklós fideszes országgyűlési képviselő ügyével. Mint írja: „Az én esetemben csupán arról volt szó, hogy a választási kampányban négy hétig védett a mentelmi jog a négy éve tartó eljárásban, így aztán az égvilágon semmit nem akadályozott meg. Ezzel szemben a Fidesz annak ellenére, hogy a Legfőbb Ügyész jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette megalapozott gyanúja alapján kezdeményezte dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését annak érdekében, hogy vádat lehessen ellene emelni, megakadályozták ezt. Simon összes bűntársát azóta a bíróság elítélte, ő pedig nagy vidáman továbbra is fideszes országgyűlési képviselő, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság tagja. Simon összes bűntársát azóta a bíróság elítélte, ő pedig nagy vidáman továbbra is fideszes országgyűlési képviselő, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság tagja. Az ügy fontosságát mutatja, hogy a szavazáson részt vett a teljes vezérkar: Orbán, Áder, Kövér, Lázár János is. Simon Miklós emberi nagyságát pedig jól mutatja, hogy a saját ügyében ő is voksolt – természetesen a mentelmi joga felfüggesztése ellen.