Demcsák Zsuzsa kiakadt Cser Ágnes döbbenetes Fidesz-propagandáján

HírKlikk 2016. június 17. 13:25 2016. jún. 17. 13:25

Amikor megnézzük az interjút, olyan érzésünk támad, mintha Havasi Bertalan beszélgetett volna a Mokkában Demcsák Zsuzsával. Nettó kormánypropaganda hangzott el Cser Ágnestől, mégpedig előre megírt formában, hiszen láthatóan a szakszervezeti vezető papírból olvasta fel a leírt kulcsmondatokat.

Megdöbbentőnek nevezte Cser Ágnes a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke a 10-30 ezer forintos béremelést, de nem azért, mert az túl kevés lenne, sőt, Cser, mintha a Fidesz székházba menet tévedt volna el. Azt mondta:

"Ideje az örömnek, mert ez a 10-30 ezer forintos béremelés megdöbbentő. Nem is értjük, hogy miért kell elvenni több tízezer embernek azt az elképesztő örömöt, ami ezzel a nem is egyszerű emeléssel a rögzült jövőt lehetővé teszi végre... Ez nem akármilyen szintű áttörés, mert ha ebben az évben a költségvetési törvényt sikerült megnyittattunk és átlagosan 26,5 százalékos bérfejlesztés lesz, mind az orvosok, mind a szakdolgozók tekintetében. Mondanám, hogy a négy év alatt, tehát a mostani kezdéssel és a jövő évi 12%-kal és következő két év 8-8%-kal való összesen több mint 56%-os emelése után, aki ezek után fanyalog, annak azt tudom mondani, hogy olyan országba kell születni, ahol a nemzetgazdasági jövedelem lehetővé teszi az ötszörös-tízszeres emelést."

Demcsák Zsuzsa ezen a ponton elnevette magát, majd hozzátette: "Azért azt tudjuk pontosan, hogy olcsó vigasz lenne azt mondani, hogy aki elégedetlen, az más országba szülessen."

Cser Ágnes valótlant is állít az interjúban. Azt mondja ugyanis, hogy "azok elégedetlenkednek és azok fújják most a trombitát, akik önmagukat zárták ki a sztrájk-tárgyalás sorozatból, és köszönöm a lehetőséget, hogy ezt elmondhatom élő adásban, hogy ők voltak azok, akiket nyíltan, szóban írásban kértek fel a csatlakozásra Zombor Gábor idején."

Demcsák Zsuzsa megkérdezte, kikről van szó. Cser Ágnes azt válaszolta: "nem fogok neveket felsorolni, hát a sajtóban benne van, akik rázzák az öklüket, hogy ez nem jó, újranyitják, mert az egyeztetésből őket kizárták."

Megkerestük Dr. Antmann Katalint a Semmelweis Érdekvédelmi Szövetség elnökét, hogy megkérdezzük őt a Cser Ágnes által elmondottakról.

"Tavaly május 12-én volt egy országos szintű demonstráció Budapesten. Az egyik oldalról a szakdolgozói kamara által szervezettek, a másik oldalról a szakszervezetek által szervezet egészségügyi dolgozók, szimpatizánsok gyűltek össze az Arany János utcában az EMMI előtt, és ez a tömeg egy emberként dobolta, fütyülte ki Cser Ágnest, aki nem tudta el mondani beszédét. Azt gondolom, hogy ez a tüntetés alapozta meg, hogy a minisztérium egyáltalán szóba állt Cser Ágnessel" - mondta el a Sztárklikknek Dr. Antmann Katalin, aki kifejtette véleményét a béremeléssel kapcsolatban is:

"Minden fillér béremelésnek örülünk, de annak nem, hogy nagyon alacsony bérhez alacsony arányú emelést adnak. Ennél sokkal több illeti meg őket. Biztosak vagyunk benne, hogy ez a szakdolgozói elvándorlást nem fogja csökkenteni, a fiatal korosztályban semmiképp. Fontos megjegyeznem, hogy nem láttuk azt a bértáblát, amiről beszélünk, csak a híreket hallottuk. 26%-ot rebesgetnek, de ezt a szakdolgozói ágban kevésnek gondoljuk. Főként, hogy kimaradnak a béremelésből a védőnők, az alapellátásban dolgozók, valamint az egészségügyben dolgozók. Ők a nem egészségügyi végzettségű, de az egészségügyi intézmény munkáját segítők. Ez a réteg 2008 óta nem részesült semmiféle béremelésben, mert a kormány szétdarabolta a közszférát és nem egységesen kezeli azt. Egyszer ennek, egyszer annak ad egy kis pénzt. Jut a pedagógusoknak, a felsőoktatásnak, az egészségügynek, de mindenhova csak egy kevés. Úgy érezzük, hogy ezeket az ágazatokat kijátsszák egymás ellen."

Az Antmann Katalin által említett demonstrációról találtunk egy megdöbbentő videót, ahol az egészségügyi dolgozók "megbuktál" és "hagyd abba" bekiabálások közepette fejezik ki a véleményüket Cser Ágnesről.



Megkérdeztük Antmann Katalint arról, hogy valóban kaptak-e meghívót az egyeztetésekre, ahogy azt Cser Ágnes állítja.

"2004-ben indult el az egyeztetés. Ebben az évben Cser Ágnes szakszervezete sztrájkolt. A sztrájk célját a mi szakszervezeti szövetségünk is támogatta. Mondhatnánk tehát, hogy közösen kellene az asztalnál ülnünk, de időközben az összes egészségügyi szakszervezet viszonya megromlott Cser Ágnessel. Elképzelhetetlennek tartottuk, hogy 2004 óta egy sztrájkbizottságot fenntartanak, de fenntartották, majd 2015-ben időközben a civilek, Sándor Máriáék, az ágazati szakszervezetek eljutottak oda, hogy demonstrálni kezdtek. Megalakult még 2013 végén egy "Őszintén az egészségügyről" nevű akciószövetség, ahol 5 szervezet (3 szakszervezet, illetve a háziorvosok és a rezidensek szövetsége fogott össze.)

Azt mondhatjuk, hogy kikapartuk a gesztenyét ahhoz, hogy a kormányzat leüljön az egészségügyet képviselő szakszervezetekkel, de mindezt kisajátította Cser Ágnes azzal, hogy mivel a sztrájkbizottsága 2004 óta működött, vele ültek le tárgyalni. Amikor vége lett a demonstrációnak, elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy több mint tíz éves sztrájkbizottság fonalát veszi fel a kormányzat, nem pedig az új szerveződésekkel tárgyal. Mi Cser Ágnessel nem kötöttünk megállapodást, nem ültünk le vele egy asztalhoz. A kormány mégis azért vele beszél, mert létezik egy úgynevezett szakszervezeti reprezentáció megállapítás. Az ezért felelős bizottság Cser Ágnes szakszervezetét ismerte el reprezentatívnak, mivel a munka törvénykönyve és az ide vonatkozó törvények nem ismerik el reprezentatívnak a szakszervezetek laza szövetségét.

Ráadásul a mi szakszervezeti szövetségünk (OSZSZ-Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége) az orvosi egyetemeken működik, ezért a reprezentativitást megállapító bizottság a jogszabályok szerint a felsőoktatáshoz sorol minket. Írásban kértük, hogy részt vehessünk a tárgyalásokon. Ónódi-Szűcs Zoltántól azt a választ kaptuk (a többi szakszervezettel együtt, hogy forduljunk bizalommal Cser Ágneshez."

A műsorvezető megkérdezte az interjúban, hogy elégedettek-e a szakdolgozók, elegendő-e ezt a béremelés. Cser Ágnes ezen a ponton Selmeczi Gabriellát megszégyenítő módon kezdett el "elmúltnyócévezni," de mindezt úgy tette, hogy közben elismerte az elégedetlenkedők igazát.

"Hogy lenne elég, mikor még nem érjük el a visegrádi négyek átlagát sem. Őrült veszteséget szenvedtünk el. Tudom, hogy idegesek lesznek, hogy ha elmondom, hogy ez a sztrájkkövetelésünk 2004-ben fogalmazódott meg, az EU-csatlakozás évében. Négy szoci kormány nem is akarta meghallani. Amikor most ők azt mondták, hogy most kellene 50%-os béremelést azonnal, akkor mi azt mondjuk nekik, hogy volt rá 6 év, amikor érdemben tárgyaljon" - mondta el különös érvelését Cser Ágnes. Demcsák Zsuzsa a szavába vágva megkérdezte:

"Ön most politizál? Politikát csinál az egészségügyi bérfejlesztésből, és azt mondja, hogy a szocialista kormányoknak volt a hibája, hogy nem történt meg ez?"

Nem vagyunk benne biztosak, hogy bármelyik Fidesz-szóvivő jobban teljesített volna Cser Ágnesnél a mokkában, de annyi fix, hogy sem a szakdolgozók, sem az egyéb egészségügyi szakszervezetek nem értenek egyet azzal az állásponttal, amit egyedüli tárgyalóként Cser Ágnes és szakszervezete képvisel.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy vajon Cser Ágnes mennyi pénzért mondta el ezeket a Mokkában, ezért közérdekű adatigényléssel fordultunk az EDDSZ-hez, hogy megtudjuk, milyen juttatásokban részesül a szakszervezeti vezető. Amint választ kapunk, újabb cikkben jelentkezünk.