Deutsch félrecsúszott jajveszékelése

Németh Péter 2020. május 27. 07:47 2020. máj. 27. 07:47

Nem állunk messze az igazságtól, ha azt állítjuk, az ős-fideszes, sokat próbált Deutsch Tamás – jelenleg európai parlamenti képviselő – egyre gyengébb színvonalon állítja elő humorosnak, szatirikusnak, ironikusnak vélt Twitter üzeneteit. Ez persze nem teljesen igazságos megállapítás, hiszen az ilyesmi szubjektív műfaj. Van, akinek tetszik, van, akinek kevésbé – a célzott személynek a legkevésbé sem. Szóval, ha azt állítom, hogy Deutsch egyre gyengébben űzi ezt a műfajt, nyilván lesz valaki, aki épp az ellenkezőjét állítja.

A legutóbbi megjegyzését azonban nehéz lesz bárkinek megvédeni, egész egyszerűen azért, mert a képviselő butaságot ír. Objektíve butaságot. Íme a Twitter üzenet: „A magyarországi ellenzék mindenhez is értő politikusai szerint, ugyebár nettó „diktatúra” a „felhatalmazási törvény”. Kötötték is a politikai ebüket a „diktatúra” elleni jajveszékelés karójához, hogy a felhatalmazás, azaz a „diktatúra” csak 90 napig tartson. Oszt kiderült, hogy a járvány elleni sikeres védekezést lehetővé tevő, a rendkívüli jogrendet meghatározó törvényre csupán bő 60 napig volt szükség. Szóval, a „diktatúra-ellenes” ellenzék egy hónappal hosszabb „diktatúrát” akart! Ennyi.”

Ennyi, mondanám én is – de nem ennyi. Közelíthetünk az írásműhöz a jajveszékelés oldaláról, hogy vajon az időkorlát nélküliség elleni fellépést lehet-e jajveszékelésnek nevezni? Meg egyébként is: mi lenne Deutsch szerint az ellenzék dolga? Fülét-farkát behúzva, tudomásul venni Orbán Viktor minden döntését? Hisz' övé a többség, a kisebbségnek pedig akkor kuss. Ám, ha így van, akkor miért hangoskodott – stílszerűbben: jajveszékelt – a Fidesz, amikor az uniós parlament többsége elfogadta a Sarghentini-jelentést?  Ha a magyar kormánypárti képviselők ott, Európában, kisebbségbe szorulnak, akkor jogosan verik félre a harangokat, és beszélnek – Deutsch is – liberális, baloldali, sorosista ügynökökről?  Ha a kontinens elemzőinek döntő többsége egyetért abban, hogy Magyarországon félrecsúszott a demokrácia, felszámolták a jogállamiságot, akkor ezek megvezetett, Soros által lefizetett emberek?

Olyan jajveszékelők, akik nem látják – mert nem szabad látniuk –, hogy az Orbán-rendszerben igenis virágzik a demokrácia, soha nem látott szabadságot élveznek az újságírók, nincs korrupció, nincsenek NER-lovagok, nincs egypárti uralom, nincsenek visszaható törvények, és nincs vezérelvűség. Mindenki köti a politikai ebét a jajveszékelés karójához.

Rendben van, tegyük ezt megjegyzést is a szubjektív kategóriába; bizonyára sokan egyetértenek Deutsch Tamással, főként azok, akik e rendszer haszonélvezői. Hanem a befejezéssel és a számolással már objektív módon baj van. Deutsch ugyanis azzal akart szellemeskedni, hogy az ellenzék hosszabb ideig, 90 napig akart diktatúrát. Ez a gondolat mellesleg ott feneklik meg, hogy az ellenzék soha nem akarta, hogy a rendeleti kormányzás legalább 90 napig tartson. Azt akarta, hogy legyen időkorlát, akár 90 nap is. Ami ugye nem egyenlő azzal, hogy a korlát, vagyis az időtartam lehet akár rövidebb is, azaz menet közben is változtatható.

A Fidesz különben, amikor rájött arra, hogy nyugodtan működhet a rendkívüli felhatalmazás közepette a parlament, azaz létezhet egy hibrid rendszer; egyszerre rendeleti kormányzás, és törvényalkotás, azóta azzal gőgösködik, hogy álhír volt a parlament bezárása, ezért aztán kérjen mindenki bocsánatot. Csakhogy – kezdetben –, épp a Fidesz prominensei voltak azok, akik arra hivatkoztak: szükség van a rendkívüli felhatalmazásra, mert az Országgyűlés nem tud majd összeülni, azt a javaslatot pedig, hogy ülésezzen online, elutasította a Fidesz. De még ezt is tegyük félre, és koncentráljunk csak arra, hogy Deutsch szerint, 60 napig volt csak szükség a rendkívüli jogrendre. A kérdés, hogy ezt vajon hogyan számolta ki a képviselő. A törvény március 30-án született, a rendkívüli jogrend azóta van érvényben, és – Varga Judittól tudjuk – június 20-án ér véget. Ha jól számolom, ez 83 nap. Kétségtelen: nem 90. Ha Deutschot követem: hét nappal kevesebb diktatúra. De a másik oldalról közelítve, 23-al több.

Amúgy: diktatúrából egy nap is sok: legyen az puha, vagy kemény, illiberális, vagy Vezér-elvű.