Devizahitelek: mindenkin lehet segíteni

Nagy András 2019. június 25. 09:30 2019. jún. 25. 09:30

Június első napjaiban a Fővárosi Törvényszék kimondta: egyetlen fillért sem kell fizetnie annak a nehéz helyzetben élő, szellemi fogyatékos gyermekét egyedül nevelő anyának, aki sok tízezer honfitársához hasonlóan ragadt bent a devizahitel-csapdában. Az asszonyt a bírósági procedúra során segítő pénzügyi tanácsadó, Erdősi Éva szerint mindenkit ki lehet segíteni, ha mást nem azzal, hogy tisztán lássa a helyzetét.

Erdősi Éva az eset kapcsán a Hírklikknek elmondta, a bankkal szembeni csatát megnyerő asszonyról elsősorban azt kell még tudni, hogy bőven visszafizette már azt a kölcsönt, amit annak idején a bankjától fölvett. A mostani per tárgya tehát a felhalmozódott árfolyam-különbözet volt, ettől sikerült megszabadítani őket – tette hozzá a „sikerkovács”.

A hitelsikerek.hu szakértője azt mondja, eleve csak olyan ügyfelek képviseletét vállalja, akik valóban önhibájukon kívül, minden próbálkozásuk ellenére kerültek kilátástalan helyzetbe. Erdősi neve amúgy már szájhagyomány útján terjed a devizások között, nem neki kell keresnie az ügyfeleket, általában őt ajánlják egymásnak a bajból egyedül kilábalni képtelen adósok.

A 2008-ban beütött gazdasági világválság idején ugyanis a bankok az ügyletek nagy többségében azt célozták, hogy minél több, a már teljesen vagy részlegesen fizetésképtelen adós esetében indítsák el a végrehajtást, hogy minél előbb megtérüljön a pénzük, ő azonban mindig is azon az állásponton volt, hogy akivel csak lehet, egyezzenek meg, hogy a pénzáramlás folyamatos legyen, de ne menjenek tönkre az ügyfelek sem.

Az azóta már felszámolt pénzügyi vállalkozásnál betöltött vezérigazgatói pozícióját 2010-ben etikai okokból elhagyó Erdősi azt mondja: nem bánta meg, hogy a pénzintézetek oldaláról az ügyfelek oldalára „állt át”. Úgy tapasztalja ugyanis, hogy mindenkinek tud valamit segíteni. „Ha mást nem abban, hogy legalább tisztán látja a helyzetét, és nem vár meg mondjuk egy végrehajtást, hanem saját maga elindítja a bankkal történő egyeztetést, próbál megállapodni, ami nem jelenti azt, hogy később még nem viheti bíróságra majd az ügyét” - hoz fel egy tipikusnak mondható példát.

Az eredetileg színésznőnek készülő, de a pályáját már matematika-kémia szakos tanárként kezdő, majd több mint 25 évet a bankszektorban dolgozó Erdősi „másodállásban” a Párbeszéd XXI. kerületi szervezetében tevékenykedik. Elsősorban a civil jogvédelem, a fogyasztóvédelem, és a főváros szerte óriási gondot jelentő lakhatási problémák megoldása foglalkoztatja.

Erdősi Éva egyébként egy teljesen átlagos, tízemeletes csepeli panelház harmadik szintjéről intézi nap mint nap, átlag 10-12 órában a bajba jutott devizahitelesek dolgait. Az alig harmincöt négyzetméteres kislakásból irodává alakított ügyfélszolgálat a dús szobanövényzettel együtt annyira hétköznapi, hogy nehéz nem az erőfölényével visszaélő pénzügyi intézményrendszer elleni civil ellenállás hadiszállásának látni.

Mondjuk egy csepeli zöld-baloldali pénzügyi szakembertől szokatlan is lenne, ha belvárosi banknegyedben bérelne irodát.

"Én felkészültem az új kihívásokra" - reagált a hitelesikerek.hu szakértője a Kúria június 19-i, azaz múlt heti állásfoglalására, amely szerint a bírósági ügyekben a felek közötti elszámolás nem jogi, hanem puszta matematikai művelet. Erdősi Éva szerint ez sajnos egyértelműen afelé tolja az elszámolásokat, hogy az a lehető legnagyobb terhet jelentse az adósoknak.