Dilemmák az uniós digitális oltási útlevél körül 

HírKlikk 2021. április 30. 19:30 2021. ápr. 30. 19:30

Az Európai Parlament ismertette a „zöld útlevéllel” kapcsolatos álláspontját. Az útlevél bevezetésének célja a jelenleg a válsággal kapcsolatos eltérő európai utazási lehetőségek újbóli egységesítése, de még sok a tisztázásra váró részlet. Ezek pedig – mint az EU-ban gyakran –, sérthetik az egyes tagállamok és uniós intézmények érdekeit – írta Wiener Zeitung. 

A bécsi lap az  első ilyen kérdésnek az egyes vakcinák elfogadását mondja. Világos, hogy az EMA európai gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagok – a Pfizer/BiONtech, az AstraZenaca,  a Moderna, valamint a Johnson & Johnson –  érvényesek lesznek. Az EP ugyanakkor ellenezte, hogy az igazolványba bekerüljenek további vakcinák is, így az orosz Szputnyik V és a kínai oltóanyagok. Ez aligha fog tetszeni Magyarországnak, amely már alkalmazza mindkettőt. 

A Magyarországgal kapcsolatos helyzet Ausztria számára is kellemetlen. Ha a Szputnyik V nem kerül bele a zöld útlevélbe, akkor ez érinteni fogja az ápolásban és a szezonmunkában dolgozó magyarokat is. Ebben az esetben feltehetően kétoldalú megállapodásokat kell kötni – spekulál a Wiener Zeitung. 

Nyitott az a kérdés is, hogy az oltást követő hányadik napon lép érvénybe a nagyobb szabadság, valamint, hogy mennyi ideig érvényes a védettség, és hogy ezt miként lehet megállapítani. Ellenanyag-teszttel? Vagy majd az orvosok megmondják? Vagy a nemzeti egészségügyi hatóságok igazolják? 

De a tesztekkel kapcsolatban is sok kérdés nyitott: például hogy egy másik uniós államba való beutazás előtt kell csináltatni, illetve, hogy mely gyártók tesztjeit fogadják el mindenhol Európában. Minden bizonnyal viszályt vált ki az is, hogy az EP a tesztek ingyenessé tételét követeli. A képviselők azt akarják ezzel elérni, hogy mindenkinek egyenlő esélye legyen az útlevélhez való hozzáférésre. 

Didier Reinders igazságügyi biztos ez ellen emelt szót azzal, hogy a tesztek árának elérhetőnek kell lenni, de a költség kérdése a tagállamok kompetenciájába tartozik. 

A képviselők azt is akarják, hogy a „zöld útlevelet” kössék össze a karatén megszüntetésével, de egyáltalán nem biztos, hogy ezt a bizottság és a tanács elfogadja majd. „A karantén megszüntetése a negatív teszt alapján nem veszi figyelembe a helyzet komolyságát, és megnehezíti a járvány elleni harcot” – sietett leszögezni egy uniós diplomata. 

Mindenesetre a parlamentnek és a bizottságnak az a fontos, hogy minél egységesebb legyen a szabályozás az EU-ban, de ez ütközhet a nemzeti érdekekkel. Vagyis csak ezután derül majd ki, hogy mennyire képes a zöld útlevél megteremteni az egységes eljárást, vagy hogy ezt a törekvést aláássa-e majd a kétoldalú megállapodások toldozott-foldozott szőnyege. 

Forrás: Hírklikk