Diplomáciai ámokfutásba kezdett az Orbán-kormány

HírKlikk 2019. február 3. 08:39 2019. feb. 3. 08:39

Magyar diplomáciai ámokfutásról beszél egy uniós diplomata.

"Magyarország diplomáciai ámokfutásának eszközeivé váltunk" - mondta a német DPA hírügynökségnek egy uniós diplomata, miután Magyarország nem volt hajlandó megszavazni a közös uniós álláspontot a bevándorlás kérdéséről az Arab Ligával tartandó hétfői tárgyalásra, írja a Handelsblatt nyomán az Index

A diplomata azt mondta: a magyar kormány ideológiai okokból elutasította a kompromisszumos javaslatokat, és ezzel elszigetelte magát az EU-s államok körében. A DPA-nak egy másik diplomata is megerősítette, hogy Magyarország megvétózta a közös álláspontot.  

Az EU és az Arab Liga képviselői hétfői tanácskozásukon akarják előkészíteni azt a február végi, Sarm es-Sejkben tartandó csúcstalálkozót, amelyen az uniós államok és az Arab Liga országainak külügyminiszterei találkoznak. Az EU-s országok a találkozótól azt várják, hogy a politikai és a gazdasági kapcsolatok erősítése mellett előre tudnak lépni a Földközi tengeren keresztül Európába áramló illegális migráció kezelésében is.

Szijjártó Péter már január 21-én jelezte Federica Mogherini uniós külügyi főképviselőnek, hogy Magyarország nem fogadja el az EU-Arab Liga nyilatkozatot, mert az az ENSZ globális migrációs csomagjára hivatkozik, ezt pedig Magyarország nyolc másik európai uniós állammal együtt nem írta alá. 

Forrás: Index