Disznó, zászlókkal

Lendvai Ildikó 2020. január 12. 17:30 2020. jan. 12. 17:30

Komolyan el kell gondolkodnom rajta, én hülyültem-e meg, vagy esetleg más. Sőt, mások. Olvasom, hogy január 15-től nemzeti színű zászlócskát kell kitűzni a boltok húsos pultjain a csomagolatlan magyar sertéshúsra. A cél nem valami behurcolt állatbetegségtől való félelem (a megelőző szigorú egészségügyi vizsgálatok minden hústermékre enélkül is kötelezőek), hanem a kereslet, a fogyasztói kedv növelése.

Kísérletet sem teszek annak megértésére – az már freudi mélységekbe vezetne–, hogy miért csak a sertéshúsra. A csirke és a marha maradhat nemzetietlen, csak a disznóval kell demonstrálnunk a nemzeti közösséget.

Megjegyzem, már a miniszterelnöki sajtótájékoztatón feltűnt, hogy minden bajról az idegenek tehetnek. Mészárostól azért kell – annyiért, amennyit nem szégyell majd kérni – megvásárolnunk a Mátrai Erőművet, mert az a szemét unió magas büntetőkvótát ír elő a környezetszennyező szénerőművekre. Így szegénynek már nem éri meg.

A kórházak nem azért eladósodottak, mert túl alacsonyan szabták meg az egyes kezelésekért járó állami finanszírozást, hanem mert „külföldi cégektől fogadnak be szolgáltatásokat" .Ha ezek a nyamvadt idegenek nem volnának, itt volna a Kánaán, galambok ülnének a verebekhez, minden héten kinyílna a pitypang.

Ettől a zászlócska-ügytől viszont végre megértettem, miért nőtt meg Mészárosék és még pár család fogyasztói kedve az egész országra.

Kint van rajta a nemzeti színű zászló.