DK: a KDNP politikai nyomás alá helyezte a Kúriát

HírKlikk 2021. február 17. 17:03 2021. feb. 17. 17:03

Vejkey Imre KDNP-s országgyűlési képviselő kedden a Kúria 2019. évi beszámolójához hozzászólva, a Kúria elnökét követően úgy fogalmazott az Országgyűlésben, hogy a bírák szellemisége negatív irányba változott. Majd hozzátette:

„Érdemes lenne vizsgálni például azt, hogy milyen hatással van a bírák szellemiségére, és ezáltal a bírói ítélkezési gyakorlatra a B-SZ-SZ triumvirátus, pontosan a Brüsszel-Strasbourg-Soros-féle triumvirátus, vagy éppen a külföldről finanszírozott civil szervezetek. (...) az érzékenyített szellemiségű bírák által hozott ítéletek elérik-e azt a célzott társadalmi hatást, amely az Alaptörvény és a vonatkozó törvények alapján indokolt lenne, mondjuk a vallási közösségek védelme érdekében. (…) Ki kellene vizsgálni azt is, hogy a Kúria és az OBH megkérdezése nélkül tartottak-e a bíráknak érzékenyítő tréningeket. (…) Ezek az érzékenyítő tréningek azért veszélyesek, mert veszélyeztetik a bírói függetlenséget, melynek sérthetetlenségét meg kellene tartanunk."

A DK szerint az Orbán-kormány utasításokat és politikai elvárásokat fogalmaz meg a Kúria számára.

„Durva, hogy ezt nyíltan, az Országgyűlésben teszik meg. Ez a megfélemlítés és zsarolás eszköze, a diktatúra további kiépítése"

– írta szerdai közleményében Sebián-Petrovszki László, a párt országgyűlési képviselője, pártigazgatója.