Döbbenetes felmérés került nyilvánosságra

HírKlikk 2020. február 27. 20:15 2020. feb. 27. 20:15

Az európaiak ötöde hiszi, hogy titkos zsidó összeesküvés irányítja a világot – ez derült ki egy felmérésből, amelyben 16 európai országban 16 ezer embert kérdeztek meg. A megkérdezettek ugyancsak egyötöde úgy látja, hogy „a zsidók saját javukra használják ki a holokausztban elszenvedetteket”. A felmérés a magyar Tett és Védelem Alapítvány megbízásából készült – írja a Daily Mail, amely további felméréseket is idézett, amelyek szintén az antiszemitizmus erősödését és az antiszemita indíttatású gyűlölet-bűncselekmények számának emelkedését mutatja Európában.

A felmérés alig néhány nappal azután került nyilvánosságra, hogy Németországban szélsőjobboldali támadás történt törökök ellen. Az elkövető szintén arról beszélt, hogy hisz a különféle antiszemita összeesküvés-elméletekben. 

A megkérdezettek negyede egyetért azzal az állítással, miszerint „az izraeli politikát látva, megértem, hogy némelyek miért gyűlölik a zsidókat”. Több mint 30 százalék ért egyet azzal, hogy „a második világháborúban a nemzetem tagjai ugyanannyit szenvedtek, mint a zsidók”.

Arra is rávilágított a kutatás, hogy a holokauszttal kapcsolatos revizionizmus és a klasszikus antiszemita sztereotípiákban való hit a kontinens keleti részén elterjedtebb, mint a nyugatin.

A decemberben és januárban végzett felmérés eredményeit az European Jewish Association (Európai Zsidó Egyesület) konferenciáján mutatták be hétfőn, Párizsban. A szervezet most felhívást intézett az európai vezetőkhöz, hogy tegyék a magukévá a szervezet akciótervét. 

Ez egyebek között előirányozza, hogy különmegbízottakat neveznek ki az antiszemitizmus elleni harcra, a tantervekbe beveszik az antiszemitizmus elleni harcot, és törvényi úton tiltják az antiszemita és náci jelképek nyilvános használatát. 

A cikk ismertetett más felméréseket is, amelyek arról tanúskodnak, hogy Európában fokozódik az antiszemitizmus, és jelentős mértékben emelkedett az antiszemita indíttatású gyűlölet-bűncselekmények száma. Egy uniós felmérés szerint, számos európai országban a zsidók maguk érzékelik is az antiszemitizmus fokozódását, s közel 50 százalékuk tart attól, hogy nyilvános térben sértések, vagy zaklatások érik őket azért, mert zsidók. Több mint harmaduk pedig tettleges bántalmazástól is tart. 

A felmérésről hírt adott számos más orgánum is. 

 
Forrás: Hírklikk