Dömötör Csaba megmutatta a magyar lélegeztetőgépet

HírKlikk 2021. március 7. 21:05 2021. márc. 7. 21:05

Ha „békeidőben” fontos, hogy a saját lábunkon álljunk, akkor járványidőszakban kétszeresen az – írta Facebook posztjában Dömötör Csaba, a Fidesz országgyűlési képviselője, parlamenti államtitkár. Ennek bizonyítására fotón is megmutatta azt a tíz magyar fejlesztésű lélegeztetőgépet, amelyeket a Semmelweis Egyetem kap.

Egy évvel ezelőtt tömegeket foglalkoztató kérdés volt, hogy ha felfut a járvány, Magyarországnak lesz-e elég lélegeztetőgépe. Azóta sok nemzetközi szállítmány érkezett, de a kormány ezzel párhuzamosan jelentős támogatást nyújtott a hazai gyártókapacitások megerősítésére. A képeken látható lélegeztetőgép már magyar fejlesztés. Az első tíz prototípust a Semmelweis Egyetem kapja, ahol klinikai kutatásokban használják majd őket. Személyre szabott terápiára is alkalmasak lesznek – írta Facebook-bejegyzésében az országgyűlési képviselő.

 Arról is szót ejtett, hogy más területen is csökkentettük a külföldi gyártóktól való függésünket: önellátóak vagyunk maszkokból és fertőtlenítőszerekből, Debrecenben pedig oltóanyaggyár épül.