Donáth Anna: a NER-ben a demokrácia csak egy színdarab

HírKlikk 2020. szeptember 14. 19:20 2020. szept. 14. 19:20

A Momentum európai parlamenti képviselője szerint, az ellenzéknek koncepciót kell kidolgoznia arról, hogyan képzeli el a demokráciát és a jogállamot. Tartalmilag kell tisztáznia, mitől lesz igazságos és fair a választás, valódi az országgyűlés és az Alkotmánybíróság.

A koronavírus és a felhatalmazási törvény kapcsán, megint fellángolt itthon és külföldön a vita, hogy vajon demokráciának tekinthető-e még Magyarország. Sokan diktatúrát kiáltottak, azonban a Nemzeti Együttműködés Rendszerét nem érthetjük meg a diktatórikus rendszereket leíró klasszikus fogalmakkal. Pedig a rendszer a velejénél fogva antidemokratikus és jogállamiság-ellenes, a kérdés csak az, hogy találunk-e olyan közös nyelvet és értékkészletet, amivel ez hatékonyan megmutatható.

A NER a demokráciát és jogállamiságot díszletnek használja, éppen ezért nem elég, ha ezeknek az alapvető értékeknek a formáit keressük csak. Tartalmában kell meghatároznunk, hogy mi a demokrácia és a jogállam, és le kell ásnunk az orbáni hatalom alapvető természetéig, hogy megértsük a rendszert – írja a Donáth Anna a hvg.hu-n megjelent cikkében.

Itthon már rég nincs valódi kormány és rég nincs valódi országgyűlés – ezek a szervek már évek óta nem funkcionálnak érdemi politikai szereplőként. Ugyanígy, a Fidesz–KDNP valójában nem koalíció, és tagjai nem valódi pártok. Ezek a rendszer díszletei, amelyek első ránézésre demokráciahangulatot kölcsönöznek a hatalomgyakorlásnak, azonban az egyetlen funkciójuk az, hogy végrehajtsák Orbán Viktor politikai akaratát. ... Orbán Viktor politikai akaratával szemben nincs ellen-akarat az egész jobboldalon – valójában azon az oldalon csupán egy politikus van, a többiek csupán hatalmi adminisztrátorok.

Orbán Viktornak nincs szüksége avítt és átlátszó közjogi trükkökre ahhoz, hogy korlátlan hatalma legyen. A rendszer a korábbi diktatúrákkal szemben, immár nem nyíltan eltöröl, hanem cinikusan kiüresít alapelveket és alapintézményeket. Itt az ideje, hogy megértsük, a rendszer formájában megőrzi a demokráciát, illetve a jogállamiságot, és formailag emiatt nem kritizálható. Tartalmilag kell tisztáznunk, hogy miért alapvetően demokrácia- és jogállamiság-ellenes, és csak egy így kinyert, komplex NER-képpel tudjuk eredményesen megmutatni a rendszer valódi természetét.

Egy olyan rendszerről van szó, amely a demokratikus intézményeket meghagyja, de totálisan kiüresíti. Egy olyan rendszerről, amelyben a hatalom akárhányszor ütközik bele a jogba, mindig utóbbinak kell meghátrálnia. ... A jog a NER-ben a hatalom szolgálóleánya, puszta eszköze a hatalomgyakorlásnak. 

A NER a díszletek meghagyása mellett, a korlátlan hatalomkoncentrációra épül.