Dóra, a törvénysértő futó

Dr. Dávid Ferenc       2021. január 24. 11:02 2021. jan. 24. 11:02

Itt és most a nagy nyilvánosság előtt bevallom, hogy még csak hallani sem szeretek a Mi Hazánk Mozgalomról, mivel a Toroczkai László vezette pártot a magyar belpolitikai élet mételyének tartom. Az EU-s zászlót gyújtó és Horthy-parkot szorgalmazó Novák Előd (alelnök) visszataszító, zavart figura. A könyvdaráló valamint trinanoni szerződést égető felesége, Dúró Dóra (elnökhelyettes) sem tartozik a kedvenc politikusaim közé. Röviden: a Fidesz ultra-jobbos fiókpártját szívem szerint nem csak a Parlamentből, hanem a közéletből is kiszorítanám. Természetesen csak jogállami és demokratikus eszközökkel. 

Szóval, ha látom/olvasom a Mi Hazánk Mozgalom fellépéseit szinte minden alkalommal „kiver a víz”, de most kénytelen vagyok kivételt tenni. Dúró Dóra január 22-i facebook bejegyzéséből idézek:

„Feljelentem magam a Mi Hazánk által ma meghirdetett polgári engedetlenségi mozgalom keretében, hogy így tiltakozzam a túlzott lezárások ellen. Észszerűtlen, hogy futni sem mehet a szülő, miután lefektette gyermekeit, ezért ma szándékosan megszegtem a kijárási tilalmat este nyolc óra után, lakóhelyem egy kilométeres körzetében futottam. Négy gyermekem van, a munkaidőmön kívül igyekszem minél többet velük lenni: délutánonként együtt tanulunk, játszunk, különórákra visszük őket, vacsorázunk, mesélünk, és lefekszenek. Mire végzek a velük kapcsolatos teendőkkel, bizony bőven nyolc óra után járunk, így csak ilyenkor tudok például sportolni is. Ha kutyát sétáltatni lehet késő este, akkor talán kisgyermekes szülőként futni is. Jelentkezzen, akinek veszélyeztettem az egészségét!”

Ismét hangsúlyozom, hogy en bloc elhatárolódom a Mi Hazánk Mozgalomtól (és vezetőitől), de a képviselő asszony mostani felvetése/javaslata teljesen életszerű: 

Valóban semmiféle közegészségügyi veszélyt nem jelent, ha valaki este nyolc után lemegy futni, még akkor sem, ha ezt nem a lakása egy kilométeres körzetében teszi. És – tetszik, nem tetszik – igaza van Dúró Dórának abban is, hogy ha tilalmi időben lehet kutyát sétáltatni, akkor miért ne lehetne testedzés végezni a szabadban?

Az éttermek, szórakozó helyek stb. egész nap, a kiskereskedelmi egységek pedig 19.00 órától zárva vannak. Miért is kószálna a jó nép 20.00 óra után az utcán, ha nem tud vásárolni és nem léphet be egyetlen vendéglátóhelyre sem? Téli (gyakran fagyos) estéken, szabadidejében nem bóklászik az ember céltalanul az utcákon: vagy „kutyázik”, vagy pedig sportol az Isten szabad ege alatt. 

Én is arra hajlok (talán ez lehet az egyetlen közös gondolatunk a képviselő asszonnyal), hogy a hosszú és szigorú korlátozáson – az észszerűség határain belül – érdemes enyhíteni, már csak azért is, mert egyre ingerültebbek a polgárok, és érthető módon, egyre nehezebben viselik a bezártságot. Ha merev, irracionális szabályokkal hergelik az embereket, akkor előbb-utóbb elvesztik türelmüket, és „felszabadítják” magukat. Abból viszont nem sok köszönet lesz!

Dóra asszony bejegyzésében azt is jelzi, hogy feljelenti magát a szabályok megsértése miatt. Ne tegye, várja meg, míg mások jelentik fel! Parlamenti képviselőként (ha ez eddig nem történt meg) nyújtson be törvényjavaslatot, hogy a lakosság mozgását indokolatlan mértékben korlátozó intézkedést minél hamarabb töröljék el. Képviselő Asszony! Ne bohóckodjon az önfeljelentéssel, inkább tegyen végre valamit a mi hazánk érdekében. Eddig ugyanis a Mi Hazánk csak országunk kárára cselekedett. Itt az ideje, hogy valami értelmes, elfogadható javaslattal is előálljanak!