Dorosz: hiteltelen a kormány klímavédelmi akcióterve

HírKlikk 2020. június 1. 19:08 2020. jún. 1. 19:08

Összecsapott, nem célravezető és hiteltelen. Így jellemezte a környezetért is felelős főpolgármester-helyettes a kormány nemrég közzétett klímavédelmi akciótervét a 168 Órának.

Dorosz Dávid szerint, összességében az a legnagyobb probléma, hogy nem igazán klímavédelmi csomagról van szó, hanem innen-onnan összeeszkábált rögtönzés jellemzi a kormány környezetbarátnak szánt tervezetét.

A lap felidézte, hogy a Klubrádió Lég-Kondi című műsorában a főpolgármester-helyettes úgy értékelte, a miniszterelnök alkalmazkodott a helyzethez: látja, hogy a zöldügy az egyik legfontosabb témává vált az utóbbi években. A jelek szerint, elfogadta tehát, hogy a klímaváltozás már a mi életünkben nagyon súlyos, ha nem végzetes következményekkel járhat. Ráadásul a Fidesz nemcsak azt ismerte fel, hogy nem lehet teljesen hanyagolni a zöldügyeket, hanem azt is, hogy részesülhet az Európai Unió környezetvédelemre juttatott pénzeiből.

Dorosz úgy véli, azonban kérdés az is, hogy miért nem tudott a kormány már korábban tenni az ügy érdekében, hiszen az illegális szemetelés mindig nagy problémát jelentett.

Megemlítette az egyszer használatos műanyagok forgalmazási tilalmának ügyét, amit a kormány nemrég visszavont, de a fideszes európai parlamenti képviselők már 2018 őszén megvétózták az erről szóló uniós tervezetet.

Az, hogy a következő tíz évben hatszorosára növelik a naperőművek kapacitását, a főpolgármester-helyettes szerint felveti a kérdést, hogy „mi lesz a szélerőművekkel, amelyek gyakorlatilag be vannak tiltva Magyarországon, hiszen a települések körül 12 kilométeren belül nem lehet ilyeneket telepíteni”

Dorosz megjegyezte, azért segítik inkább a naperőművek telepítését, mert ez a szektor Fidesz-közeli érdekeltségek kezébe került, a szélerőművek támogatása pedig nekik teremtene konkurenciát.

A főpolgármester-helyettes összességében hiteltelennek nevezte a Fidesz hirtelen zöldülését, mondván, zöldügyekben a párt az elmúlt években pontosan az ellenkezőjét tette, mint amit most az akciótervben meghirdetett.

Hozzátette viszont, hogy fontos változás lenne, ha a kormány valóban megpróbálna zöldpályára állni, s ha a tervezetek közül bármi megvalósulna, az jelentősen javíthatna a helyzeten. Megjegyezte: a város vezetése bízik abban, hogy a Fidesz most kivételesen nemcsak játszik a szavakkal, hanem valóban tenni is szeretne az élhetőbb környezetünkért – idézte Dorosz Dávidot a 168 Óra.