Dr. Nyunyóka elköszönt

Föld S. Péter 2020. június 18. 16:40 2020. jún. 18. 16:40

Andy Warhol óta tudjuk, hogy 15 perc hírnév mindenkinek jár. Ehhez képest, dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus járványnak köszönhetően, 15 percnél is több időt kapott. A Nemzet Nagymamája – akire, bár sokunknál fiatalabb, ám mégis néniként tekintettünk –, ahogyan rosszabb helyeken mondani szokták, beköltözött a családok nappalijába. Most, hogy az operatív törzs bejelentette, megszűnik a napi tájékoztatás, a Nyunyóka néven ismertté vált Müller doktornő is visszatalálhat eredeti elfoglaltságához. Tévésztár helyett, újból tisztifőorvos lehet.

Ennek a nagymamás megjelenésű, minden nap más ruhában mutatkozó asszonyról a búcsú perceiben azt is megtudtuk, hogy nem a tévé öltöztette, hanem saját gardróbjából ruházkodott. Voltak emlékezetes pillanatai. Már az első napokban közölte a nagyközönséggel, hogy a maszkot csak annak kell viselnie, aki beteg (ezért a hibájáért később sem kért elnézést), és az is előfordult, hogy részvétét nyilvánította az elhunytaknak. Azt a bölcsességét pedig nagy valószínűséggel sohasem feledjük, hogy ha betegek vagyunk, ne menjünk orvoshoz.

Nyunyókát is ő dobta be a köztudatba, azzal, hogy beteg gyereket ne engedjünk bölcsibe, vagy óvodába. Ha a gyerek egészséges, és mehet közösségbe, nyunyóka (vagy Nyunyóka?) maradjon otthon, mert fertőzést hordozhat.

A veszély csökkenésével dr. Nyunyóka mondandója is fogyatkozni látszott. Azt minden szereplése elején továbbra is közölte velünk, hogy hányan fertőződtek, haltak és gyógyultak meg az elmúlt 24 órában – később mindezt országos bontásban is elővezette –, ám a vége felé már leginkább csak életvezetési tanácsokkal bombázta a közvéleményt. Valamivel ki kellett tölteni a műsoridőt, és dr. Nyunyóka ebben kifejezetten jeleskedett.

Tőle tudták meg a magyar emberek, hogy mossanak kezet és fújják ki az orrukat. Táplálkozzanak egészségesen, egyenek sok gyümölcsöt – azzal kapcsolatban sajnos nem volt semmilyen jó ötlete, hogy a családok miből vásárolják meg a megfizethetetlen árú gyümölcsöket. Figyelme még arra is kiterjedt, hogy időnként szellőztessünk, de csak akkor, ha jó a levegő, mert ha rossz, akkor inkább mégse szellőztessünk.

Talán csak a kormányzati mantra hajtogatása nem volt mindenki számára szimpatikus. Hogy beállt Budapest és főleg a főpolgármester ekézésébe. Kétharmados kéjjel sorolta, hogy hányan haltak meg az idősotthonokban, különösen a Pesti úti intézményben, miközben arról, az időközben napvilágra került tényről elfelejtett tájékoztatni bennünket (máshonnan azért megtudtuk), hogy a fertőzések nagyobb része a kórházakból került az idősotthonokba.

Ha nem is mindenkinek, de némelyeknek bizonyára hiányozni fog dr. Müller Nyunyóka, nélküle üres lesz az életük. Nem lenne meglepő, ha valamelyik tévécsatorna Nyunyókában is gondolkozna. Saját műsorral kínálná meg az elmúlt hónapokban celebbé avanzsált doktornőt, talk show-val például, esetleg szerepet kaphatna valamelyik futó sorozatban. Az sem kizárt, hogy zsűritagként foglalkoztatnák az X-Faktorban, vagy valamelyik másik, közkedveltnek mondott vetélkedőben.

Tényleg nem szeretnénk tippeket adni, csak jeleztük, hogy értékeinket, nemzeti kincseinket pazarlás volna parlagon hevertetni.