Drágulhat a hús, egyre terjed a sertéspestis

HírKlikk 2018. szeptember 24. 10:19 2018. szept. 24. 10:19

Az afrikai sertéspestis vírusellenes állatgyógyászati készítményekkel nem gyógyítható, hatékony oltóanyaga nincs. A fertőző betegség megjelent már Kelet-Európában, és a napokban Nyugat-Európában, Belgiumban is felütötte a fejét.

Ukrajnában több tízezer, Romániában pedig mintegy 230 ezer házisertést kellett már levágni az afrikai sertéspestis miatt. Voltak gazdák, akik azért, hogy elkerüljék az állomány kivágását, a folyóba dobták az állatok tetemét, így tüntették el a nyomokat. Lengyelországban is jelentős megbetegedések vannak a házi állományban, Magyarországon viszont kizárólag a vadállományban mutatták ki a sertéspestis vírusát (ASP), amely emberre semmilyen formában nem veszélyes.

Akkor kell kényszervágásokat tartani, ha a házi állomány is megfertőződik. A vaddisznók ugyanis mozgásukkal terjesztik  a vírust, amely könnyen terjed, és fennmaradhat, mert az eddigi eredmények alapján egyedül a hőkezeléssel szemben nem ellenálló – közölte a hirado.hu-val a Hússzövetség elnöke.

Éder Tamás hozzátette, természetesen minden tenyésztő próbálja védeni a házi állományokat jó kerítésekkel, a járművek fertőtlenítésével, az állattartó telepeken pedig szigorú kontroll alatt tartják a beléptetést – például nem lehet ételt bevinni –, százszázalékos biztonságot mégsem lehet elérni. Arról is beszélt, hogy a vírus akár a nem főzött hústermékek által – így kolbászokkal, szalámikkal – is terjedhet. „Valószínűleg Kelet-Európából származó húskészítményekkel kerülhetett Magyarországra, Csehországba is a vírus” – tette hozzá.

Az ASP terjedését, úgy tűnik, egyre nehezebb kordában tartani, hiszen nincs vakcina, ami megvédené az állatokat a megbetegedés ellen. Egyetlen megoldás van egyelőre: ez pedig a fertőzött állatok leölése, a fertőtlenítés, majd az újratelepítés, amely komoly bevételkiesés a gazdáknak. Éder Tamás megjegyezte, ha Magyarországon a házi állományokban is megjelenne a vírus, a gazdák kapnának az államtól valamennyi kártérítést, azonban az az elmaradó hozamot nem tudná pótolni.