Drámai a tüzifa helyzet az országban

HírKlikk 2017. január 24. 11:02 2017. jan. 24. 11:02

Dacára a hetek óta tartó extrém hidegnek, sok településen szinte lehetetlen tűzifához jutni az országban. Akik elszámolták magukat, és nem vásároltak elegendő tüzelőanyagot a tél beállta előtt, most kénytelenek brikettel, szénnel vagy méregdrága villannyal fűteni. Vagy háztartási szeméttel, ami ugyanolyan veszélyes, mint a fagy, csak lassabban öli meg az embert - írja az atv.

Drámai a hiány az országban: sok tüzéptelepen már csak brikett vagy szén kapható. Már ha kapható, a nagy kereslet miatt.

A gond azért is óriási, mert hosszú hetek óta extrém hideg tombol az országban, és az előrejelzések szerint a következő napokban sem szabadulunk a mínuszoktól. Január első heteiben már a százhoz közelített az idei tél halottainak száma, ráadásul a fagyhalál már nem csak a hajléktalanok problémája: egyre többen hűlnek ki a saját lakásuk fűtetlensége miatt.

A hiány egyik okozója az állam

Szabó Zoltán erdészeti szaktanácsadó szerint a jelenlegi krízis abból adódik, hogy egyes telephelyek nem tudják beszerezni az árut a régi beszállítóiktól. Ennek az az oka, hogy a kormány tavaly jelentősen szigorított a tűzifaszállítással kapcsolatos szabályokon, így azok a tüzépek, amik eddig illegális úton - legtöbb esetben külföldről - jutottak fához, az ellenőrzések miatt elvéreztek a versenyben.

Napok óta nem volt tüzelője a falopásért előállított asszonynak

Mezőőr ért tetten falopáson egy leveleki akácerdőben 2017. január 3-án 8 óra körül egy 46 éves helyi nőt - írja a police.hu.

A rendőrök a helyszínen visszatartott asszonyt a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Baktalórántházi Rendőrőrsére előállították és lopás miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

A nő vallomásában azt nyilatkozta, hogy már napok óta elfogyott a tüzelője, ezért döntött úgy, hogy aznap kimegy az erdőbe, és vág magának tűzifát.