Drámai folyamatok zajlanak Magyarországon

HírKlikk 2018. november 12. 05:00 2018. nov. 12. 05:00

Évről évre meredeken emelkedik a cukorbetegek száma hazánkban, ugyanakkor sokaknál már csak a szövődmények kialakulásakor, vagy egy eszméletvesztés során fedezik fel a betegséget.

A cukorbetegek világnapján az életmód-váltás szükségességére, a rendszeres ön ellenőrzésre és a testmozgás fontosságára hívták fel a figyelmet. Az orvosok szerint a társadalom még mindig tájékozatlan a cukorbetegséggel kapcsolatban, annak ellenére, hogy a probléma az ország közel 10 százalékát közvetlenül érinti.

A laikusok továbbra sem tesznek különbséget a jellemzően gyermekkorban kialakuló, autoimmun egyes típusú cukorbetegek között, akik minden esetben inzulinkezelésre szorulnak és azok között, akiknek helytelen életmódja, az elhízás, a rossz táplálkozás és a mozgásszegény életmód vezetett az anyagcsere zavarhoz. A tudatlanságot és a gyógyulásba vetett hitet sokan kihasználják.

„Tudomásul kell venni tényleg, hogy ez egy betegség. Ezen nem lehet életmóddal, javítani, sajnos néha hallani olyanokat, hogy paleo diétát javasolnak az 1-es típusú cukorbetegnek az inzulin helyett. A Magyar Diabétesz Társaság pereskedett is ez ügyben, meg is nyerte, még a perköltséget sem fizették ki. Ez sajnos egy biznisz, tehát vannak akik visszaélnek a cukorbetegséggel, a cukorbetegekkel és ebből is üzletet csinálnak” – hívta fel a figyelmet a Hír TV-nek nyilatkozva a Magyar Diabétesz Társaság elnöke, Kempler Péter.

Van lehetőség ehelyett korszerű eszközökkel egyensúlyban tartani az anyagcserét. A technikai újdonságok azonban drágák és csak az inzulinfüggő cukorbetegeknél alkalmazhatóak, így az elterjedésük is lassú.

A cukorbetegek - ugyan kényszerűségből - de sokszor egészségesebben étkeznek az átlagnál. Kerülik a hozzáadott cukort, a túlzott szénhidrátfogyasztást.

Forrás: Hír TV