Drónfelvételek bizonyítják, hogy a külföldről behozott szennyvíziszappal nem stimmel valami

HírKlikk 2019. július 16. 17:22 2019. júl. 16. 17:22

Bizonyító erejű felvételekkel rendelkezik Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő és Márton Roland polgármesterjelölt, hogy a Székesfehérvár mellett lerakott horvát szennyvíziszap más minőségű, mint amire a lerakási engedélye szól - mondta el a két politikus kedden.

„A videofelvételből világosan látszik, hogy teljesen más állagú szennyvíziszap kerül behozatalra Horvátországból, mint amelyekről a dokumentumok szólnak. Még a laikus is meg tudja ezt állapítani” – mondta Korózs.

A kormány és a székesfehérvári önkormányzat azt álltja, hogy kezelt, hulladéknak minősülő szennyvíziszapot szállítanak ide, amely majd „szuperfölddé válik”. Annak azonban az ülepítés, centrifugálás, préselés, darálás és egyéb kezelés után úgy kellene kinéznie, mint a kiszáradt talajnak. A fehérvári iszap pedig szemlátomást más állagú és viszkozitású.

„Valószínűleg nyers, kezeletlen szennyvíziszap, ami veszélyes hulladéknak minősül” – mondta Márton.

Nemcsak másmilyen, de az a gyanú is fennáll, hogy nemcsak Horvátországból, hanem máshonnan is kerül ide nagy mennyiségben iszap a tavaly elhelyezett 52 000 tonnán kívül. Ráadásul a telephely gazdái annak bővítésére kértek engedélyt, méghozzá termőföldek terhére.

A „meglehetősen pikáns ügy”, a szennyvíziszap kálváriája nyomán Korózs és Márton nemcsak magyar és horvát dokumentumokat szereztek be, de a helyszínen személyesen is meggyőződtek, sőt drónfelvételeket is készítettek a bevásárlóközponttól 150-200 méterre, és egy lakóteleptől 1 km-re levő lerakóhely állapotáról.

A városban „oltári, orrfacsaró bűz” terjeng, és félő, hogy ezen túl a ki nem vont nehézfémsók és hormontartalmú gyógyszerek más úton is veszélyeztetik a helyiek egészségét.

„Nem fogjuk hagyni!” – mondta Márton, hozzátéve: holnap az összes ellenzéki erő vezetőjével – akiknek közös polgármesterjelöltje – döntenek a követendő lépésekről. Ez a tevékenység fejeződjön be, és Székesfehérvár továbbra is a „királyok városa”, s ne Európa szennyvízlerakó telepe legyen.

Korózs azt mondta: az Európai Parlament közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottságához fordulnak és „addig nem nyugszanak”, míg az adatokat be nem gyűjtik, hogy kapott-e Horvátország uniós forrásokat a szennyvíziszapja elhelyezésére, és hogy honnan máshonnan érkezik még ide ilyen.

Márton hozzátette: „Sajnos az idehordott több mint 50 000 tonna külföldi szennyvíziszappal is kezdenünk kell valamit.” A kormány és a fideszes önkormányzat ugyan nem, de a székesfehérváriak meg fogják oldani a feladatot. „Igen, ez a feladat ránk vár, és ezt mi el is fogjuk végezni, ezt a munkát, mert ez Székesfehérvár érdeke” – mondta.

Forrás: Hírklikk