Dübörög a gépezet, nyomozás indult a Momentum és a Párbeszéd ellen

HírKlikk 2019. február 16. 11:10 2019. feb. 16. 11:10

Költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozás indult a Momentum és a Párbeszéd Magyarországért ellen — értesült a Magyar Nemzet.

A lap információi szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) költségvetési csalás gyanúja ­miatt rendelt el nyomozást a két párttal szemben, mégpedig az Állami Számvevőszék (ÁSZ) feljelentése alapján, amelyet a szervezet a Legfőbb Ügyészségen tett meg.

Az ÁSZ azért fordult a hatósághoz, mert szerintük a két párt kampányelszámolása szabálytalan volt, a közpénzek és egyéb források felhasználása nem volt átlátható és elszámoltatható. A számvevőszék jelentésében arra is rámutatott, hogy a Momentum és a Párbeszéd egyike sem igazolta a kampányban felhasznált pénzek szabályos elköltését.

Ismert, míg a Párbeszéd közel hatmillió, a Momentum több mint félmilliárd forintból kampányolhatott. Az ÁSZ szerint gyakorlatilag nem lehet tudni, mire fordították a támogatást, miként azt sem, hogy a felhasználható összeget valóban elköltötték-e. Azt sem látják tisztázottnak, hogy a két párt valamelyike kapott-e máshonnan, például külföldről tiltott támogatást a kampányához, illetve nem derült ki, hogy betartották-e a jelöltenként felhasználható ötmillió forintos korlátot. Mindezek pedig felvetették a költségvetési csalás gyanúját - írja a lap.

Forrás: Magyar Nemzet