Durva drágulás az egészségügyben

HírKlikk 2018. július 7. 09:28 2018. júl. 7. 09:28

Bár az utóbbi években viszonylag alacsony volt a magyar infláció, hosszabb távon más a helyzet. Az EU-n belül 2000 óta a második legrosszabb eredmény a magyar, amely részben az egészségügy durva drágulásának köszönhető, de a rezsiköltségek emelkedésében is az élmezőnyben van Magyarország.

Az Eurostat szerint 17 év alatt Magyarországon volt a második legjelentősebb infláció az EU-n belül. A napi.hu nézte meg, hol tart a magyar infláció hosszabb, évtizedes távlatban a régión belül, és a magyar gazdaság hogyan szerepel a legnagyobb térségi versenytársakhoz képest.

A cikkből kiderül, hogy GDP-növekedésben a V4-ek – Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország – között éves szinten a lengyelek és a csehek 2015 óta folyamatosan előttünk járnak, Szlovákiánál is csak 2017-ben mutatott jobb teljesítményt a magyar gazdaság.

Ami az inflációt illeti, az EU-n belül 2000 óta a második legrosszabb eredmény a magyar. Azért, mert Magyarországon drágult a vizsgált időszakon belül egész Európában a legjobban az egészségügy 156,8 százalékkal, és az uniós mezőnyben az ötödik legnagyobb áremelkedés mutatkozott a magyar rezsiköltségeknél, 139,3 százalékos emelkedés ment végbe.