Durvul a helyzet – Demszky felhívást tett közzé 

HírKlikk 2020. február 29. 10:14 2020. feb. 29. 10:14

Felhívást tett közzé Demszky Gábor a „Szíriából a polgárháború elől elmenekült , Törökországból „politikai okokból kiebrudalt és Európában menedéket kereső családok”  segítésére. Budapest korábbi liberális főpolgármestere  szerint, „Orbán ebben az ügyben (is) Erdogán szövetségeseként jelenik meg, amit gyalázatosnak tartok és magyar állampolgárként (is) mélyen elítélek”. 

A Facebookon megjelent felhívásban Demszky közli, hogy részt venne egy olyan hazai vagy nemzetközi szervezet karitatív munkájában, amely befogadó helyek létrehozásával, jogi segítségnyújtással és minden lehetséges módon segíti ezeket a családokat. A posztban erre bíztat másokat is, akik tenni akarnak, s nem csak a humanitárius segítség híján életüket vesztő szír menekültekről szóló hírek fogyasztói kívánnak lenni az elkövetkező hónapokban. 

„Mossuk le a gyalázatot, tegyünk az Európa partjainál folyó népirtás ellen!” – szól a felhívás.

Durvul a helyzet

Közben jelentősen durvul a helyzet azután, hogy a törökök megnyitották a határokat a menekültek előtt. Mint a Euronews tudósít: a nyomás egyik napról a másikra többszörösére nőtt, miután Ankara bejelentette, hogy a továbbiakban nem tartja vissza az Európa felé menekülőket. A török kormány szerint, erre kényszerül, miután a szíriai hadsereg idlibi offenzívája újabb százezreket zúdított a török határzónára. A török elnöki hivatal kommunikációs vezetője pedig azt mondta, hogy az ország nyugati határának ellenőrzésére vonatkozó intézkedés azért is elkerülhetetlen volt, mert Brüsszel nem tett eleget a korábbi megállapodásnak, nem fizette ki Ankarának a megígért támogatást a menekültek ellátására.

A görög kormány szerint, azonban Ankara nemcsak, hogy nem állítja meg, de még segíti is a nyugat felé tartókat. A görögök megerősítették a határőrizetet, és erről tájékoztatták az Európai Uniót is. Ugyanezt tette a Törökországgal szintén határos Bulgária is. A  török határőrség szemmel láthatóan visszavonult az ottani határsávból

A tengeren át is megindultak az embercsempészek gumicsónakjai. Az egyik hetven, többségében afgán menedékkérővel kötött ki pénteken reggel Leszboszon, miközben a görög szigetvilágban mostanra tarthatatlan körülmények között vesztegel már negyvenezernél is több, kelet felől menekülő ember, köztük sok magára maradt gyerek is.