DW: szakítani kellene Orbánnal és a Fidesszel

HírKlikk 2020. február 18. 13:51 2020. feb. 18. 13:51

Németországban az elmúlt évek legnagyobb politikai földrengését váltotta ki a kérdés, hogy lehet-e együttműködni akár csak egyetlen ponton is a széljobbal; tabutörésről, gátszakadásról és a tűzfal leomlásáról beszélnek a Türingiában történtek után – írja a Deutsche Welle. A külföldre sugárzó német közszolgálati műsorszóró emlékeztet arra, hogy a politikai földrengés kellős közepén tett rövid látogatást Angela Merkelnél az az Orbán Viktor, aki ellen Németországban uszítás miatt nyilván nyomoznának, és akit az Alkotmányvédelmi Hivatal megfigyelne. „Ezzel az emberrel és a pártjával nem lehet közös az út sem az Európai Néppártban, sem másként”

Az egyik központi politikai kérdés ma Európában, hogy „hogyan állsz a szélsőjobbal?”. Ennek jó oka van, mert szinte minden kelet-európai államban hatalmon vannak, vagy részt vesznek a hatalomban az úgynevezett jobboldali populisták, vagy szélsőjobboldaliak, és hajtják maguk előtt a politikai centrumot - írja a DW, majd áttér arra, hogy a Merkel-Orbán találkozó és a türingiai eset nyilvánvalóan véletlen egybeesés volt csupán, de az elgondolkodtató, hogy  Annegret Krem-Karrenbauer lemondott, mert nem tudta kézben tartani az AfD-vel kacérkodó egyik pártszervezetet, miközben Angela Merkel olyan embert fogadott, aki az AfD-től jobbra áll. Olyan embert, aki ellen Németországban uszítás miatt nyilván nyomoznának, és akit az Alkotmányvédelmi Hivatal megfigyelne.

Ez látszólag túlzás, mert Orbán újra és újra demokráciáról beszél, magát a kereszténydemokrata spektrumhoz tartozónak mondja, és Magyarország átalakításánál vigyáz a formális jogszerűségre. Aki azonban hosszabb ideig figyeli, az azt látja, hogy újra és újra tudatosan a demokratikus konszenzuson kívül helyezi magát. Régóta népi-nacionalista álláspontokat képvisel, idegengyűlöletet szít többek között a migránsok és a romák ellen, és világméretű háttérhatalmakról beszél, gyakran antiszemita sztereotípiákkal – írta a szerző, hosszan idézve a kormányfő ilyen jellegű megnyilvánulásait.

Újabban a jogállamiság érvényesülése ellen támadt: azt követeli, hogy jogerős bírósági ítéleteket ne hajtsanak végre, ha azok nem felelnek meg a nép egészséges nézetének. Erről most a magyar börtönökben uralkodó állapotok miatti kártérítések kapcsán nemzeti konzultáció is lesz.

„Angela Merkel alighanem ismeri Orbán nézeteit. Kettőjük között a viszony problémás és távoli. Ám pártjaik – legalábbis még – együtt vannak az Európai Néppártban, ahol a Fideszt nem zárták ki, de tagságát felfüggesztették. Merkel továbbra is beszélő viszonyban van Orbánnal, nyilván azért is, hogy ne kergesse egy másik pártszövetségbe. A kancellárnak azonban tisztában kell lennie azzal, hogy Orbán, bár taktikailag talán néha enged, nem fog felhagyni a gyújtogatással, a gyűlölet szításával, és a társadalmi légkör Magyarországon és a régióban való mérgezésével. Ha most kétségbe vonja a jogállamiság egyik legszentebb elvét, a jogerős bírósági ítélet érvényét, akkor ez annyit tesz, hogy végső soron kész megkérdőjelezni minden demokratikus értéket. Ez esetben alkotmánysértésről van szó, és megnyílik az út az állami önkény felé. Ebből következik, hogy ezzel az emberrel és a pártjával nem lehet közös az út sem az Európai Néppártban, sem másként. Minden egyéb a sokat emlegetett gátszakadás lenne” – írta Keno Verseck a külföldre sugárzó német közszolgálati műsorszóró honlapján.

Forrás: Hírklikk